Unikátní přírodní divadlo lze vidět v Norsku

Stavanger (Norsko) - Na jihozápadním pobřeží Norska se v letošní letní sezóně konají divadelní představení pod širým nebem. Scénu tvoří nejen moderní pódium na břehu moře, ale hraje se i na samotné vodní hladině.

Název projektu by se dal přeložit jako Pohádky v krajině. Představení kombinuje tradiční a moderní postupy. Členové Rogalandského divadla, kteří projekt uvedli v činnost, se rozhodli ponechat scénografii výhradně na norské přírodě. Posloužil k tomu poloostrov nedaleko města Stavanger.

Autor hry Jon Fosse k tomu dodává: „Lidé v inscenaci vycházejí přímo z moře a vystupují na břeh - stejně, jako to dělali v minulosti.“ Večerní program tvoří hra Tyto oči, kterou pro nekonvenční prostory přírodního divadla Fosse vytvořil. Současný norský dramatik vycházel z příběhů a pohádek z celé Evropy.

Herci z Rogalandského divadla je však předvádějí v moderním pojetí: „Troufám si říct, že pokud zůstane pěkné počasí a nepřijde chladno a vítr ze severu, bude to mimořádný žážitek,“ komentuje představení herec Glenn Andre Kaada.