Tichá noc, polská noc zahájí Dny evropského filmu

Nejlepší polský snímek loňského roku zahájí v Praze pětadvacáté Dny evropského filmu. Rodinné drama Tichá noc uvede osobně jeho režisér Piotr Domalewski. Do týdenního programu se pak dostala zhruba padesátka snímků, včetně připomínky nejlepšího loňského evropského filmu. Přehlídka začíná 5. dubna v kině Lucerna.

Tichá noc vypráví o jednom nevydařeném Štědrém dni a komplikovaných rodinných vztazích. Komorní příběh získal deset národních filmových cen Orel, včetně té pro nejlepší titul roku 2017.  

„Je to taková sonda do života jedné rodiny na polském venkově. A sonda poměrně věrná. Ukazuje dnešní Polsko takové, jaké je. S tím podivným mixem katolictví, divokého katolicismu a socialistické omšelosti. Je to prostě polská provincie v miniatuře,“ představil snímek ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj.

V programu pětadvacátých Dnů evropského filmu nechybí ani aktuálně nejlepší snímek starého kontinentu – švédský Čtverec, který diváci mohli v běžné distribuci vidět už loni. Příběh z muzea moderního umění, jež chystá odvážnou konceptuální výstavu, použil režisér a scenárista Ruben Östlund jako satirické podobenství současné Evropy. Získal za něj „evropského Oscara“ a také Zlatou palmu na festivalu v Cannes.

„Z českých snímků budeme uvádět Hmyz, poslední snímek Jana Švankmajera,“ doplnil dramaturg přehlídky Zdeněk Bláha, jaký z tuzemských titulů se dostal mezi evropský kinematografický výběr. 

Festival uvede ještě dva filmy natočené v české koprodukci – dánské drama Muž, pojednávající o stárnutí, umění a vztahu mezi otcem a synem, a slovenský snímek Špína.  Výpověď režisérky Terezy Nvotové k tématu sexuálního násilí byla oceněna jak Českým lvem, tak Cenami české filmové kritiky.

Vidím pokrok nejen na festivalu, ale i v tom, jak se evropské filmy dostávají do kin. Promítá se jich každý rok mnohem víc, což je dobrý signál.
Zdeněk Bláha
dramaturg Dnů evropského filmu

V Praze budou letošní Dny evropského filmu hostit hned tři biografy: Lucerna, Světozor a Kino Pilotů. V Brně pak kino Scala. Ozvěny přehlídky se v druhé polovině dubna dostanou i do dalších pěti měst – Hradce Králové, Jablonce nad Nisou, Boskovic, Červeného Kostelce a Hodonína.