Studenti DAMU uvedli Přelet nad kukaččím hnízdem. Jako Forman být nechtějí

Studenti DAMU hrají Přelet nad kukaččím hnízdem (zdroj: ČT24)

Studenti pražské DAMU se pustili do příběhu proslaveného filmem Miloše Formana. Ještě před zpřísněním protikoronavirových opatření na školní scéně v pražském divadle Disk uvedli v premiéře Přelet nad kukaččím hnízdem.

Miloš Forman příběh o nezpochybnitelnosti svobody a lidské důstojnosti natočil v roce 1975. Odehrává se v oregonském psychiatrickém ústavu. Tvůrci inscenace se během příprav snažili dozvědět něco o českém zdravotnickém systému.

„Scházeli jsme se s lidmi z psychiatrických léčeben. Povídal nám, jak to tam funguje a že tahle látka není tak daleko od pravdy, jak bychom si mohli myslet,“ podotýká režisér Vít Malota.

V hlavní roli náčelník

Formanův snímek ale studenti nekopírují. Nastudovali původní dramatizaci románu Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven, který do divadelní podoby převedl Dale Wasserman.

Oproti filmové verzi je největší pozornost soustředěna na postavu indiánského náčelníka Bromdena. „Je to typický příklad člověka, který popře sám sebe. Nikdy nepůjde do výrazného odboje, protože síla ho tak udusala, že už ani není schopen,“ říká indiánův představitel Tomáš Weisser.

Kopírovat Nicholsona se nepodaří

Nechybí ale ani postava Randlea Patricka McMurphyho, který odmítá dodržovat nesmyslná pravidla a jehož nezkrotnost začne z apatie burcovat i ostatní pacienty. „Kopírovat Jacka Nicholsona se nepodaří nikomu,“ říká Stavros Pozidis, který hraje McMurphyho ve studentském nastudování.

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975, režie: Miloš Forman)
Zdroj: ČT

Spíš než o napodobení Nicholsona mu šlo o vystižení McMurphyho povahy. „Řekli jsme si, že je to neřízená střela s neuvěřitelným množstvím energie, a aniž by chtěl, ovlivňuje lidi kolem sebe,“ upřesnil Pozidis. 

Zatímco pro studenty Katedry činoherního divadla může Přelet nad kukaččím hnízdem zlom v jejich umělecké kariéře teprve znamenat, Formanovi pomohl před pětačtyřiceti lety v Americe definitivně prorazit. Jeho film tehdy posbíral Oscary ve všech hlavních kategoriích.