Šmejdi útočí i na divadle

Inscenace varuje před praktikami šmejdů (zdroj: ČT24)

Najde se dost nepoctivců, kteří se chtějí obohatit na úkor lidské důvěřivosti. Žít v přesvědčení, že jim člověk nenaletí, je mylná představa, spolehlivější obranou je znát jejich scénáře, upozorňují tvůrci nové inscenace Šmejdi útočí. Hraje se v pražském prostoru NoD a vznikla z autentických přepisů postupů, které podvodníci používají. Inscenace zároveň připomíná, že podobné podvodné praktiky existovaly vždy.

Nepoctiví prodejci nebo zprostředkovatelé energií využívají nejistoty během krize. Muži se na seznamkách a sociálních sítích vydávají za doktory v nouzi, aby vylákali peníze z postarších žen hledajících životního partnera. Falešní bankéři volají klientům bank, že jejich účet byl napaden hackery, aby tak získali přístupové údaje.

Souhrnně se jim říká šmejdi – označení se vžilo po premiéře stejnojmenného dokumentu Sylvie Dymákové. Ve společnosti film rezonoval natolik, že pomohl změnit i legislativu tak, aby lépe chránila spotřebitele. Podvodné předváděcí akce, na nichž šmejdi manipulativně prodávají seniorům hrnce, už nejsou v kurzu. Existují ale nové metody, jak lidem vyluxovat peněženku, a nejen důchodcům.

Podle policejních svodek jsou dnešní cílovou skupinou lidé ve věku osmnáct až padesát devět let. „Snažíme se vyhnout přímé odpovědi na otázku, co jsou nejsoučasnější a nejmodernější metody, protože než uvedeme premiéru, vzniknou nové,“ podotkl režisér Janek Lesák, který je spolu s Natálií Strýčkovou Preslovou i autorem hry Šmejdi útočí.

Skořápkáři a nigerijský princ

Inscenace se vrací také do minulosti, připomíná třeba praktiky takzvaných skořápkářů. I proto herce na jevišti doplnil mistr republiky v moderní magii Aleš Hrdlička. „Používám hlavně koncepty a základy, které patří k magii, odvádění pozornosti,“ uvedl.

Dlouhou historii má i takzvaný nigerijský spam. „Když otevřeme spamové schránky, máme tam dopis od nigerijského prince, který nám s radostí sděluje, kolik jsme zdědili vesnic. Našli jsme původ tohoto dopisu už v roce 1789,“ tvrdí Jan Lesák.

Fenomén šmejdů se ale hlavně stává trvalou součástí současného světa. Jenom mezi roky 2021 a 2022 narostly jejich podvody o 95 procent.