Slovenská přehrada, rozbíjení ruské klasiky a polské zúčtování. V Plzni začíná festival Divadlo

Antické drama Trójanky zahájí festival Divadlo, který do Plzně dovezl zahraniční divadelní soubory. Svou interpretaci Eurípidovy tragédie o válce, osudu žen a barbarství vítězů odehraje gdaňské divadlo Teatr Wybrzeze. Do 20. září se návštěvníci setkají i s tvorbou ze Slovenska, Litvy, Itálie a Ukrajiny. Součástí festivalu je také výběr z českých scén a venkovní představení přístupné zdarma.

Trójanky v Gdaňsku režíroval Jan Klata, který opakovaně spolupracoval i s českými divadelníky. „V jeho inscenacích se odráží režisérův nonkonformní, často provokativní postoj i silná společenská a politická angažovanost,“ uvedla hlavní dramaturgyně Dora Štědroňová.

Ve společné inscenaci Návrat do Remeše se představí ještě další dva polské soubory: Teatr Laźnia Nowa a Nowy Teatr. Vychází z knihy francouzského sociologa Didiera Eribona. „Vypráví příběh samotného autora, který se kdysi z dělnického prostředí Remeše odstěhoval do Paříže, prošel coming outem, společensky postoupil – a teď, po otcově smrti, se vrací do rodného města a poměrů, ze kterých vzešel. Návrat do Remeše je jakousi osobní zpovědí a zúčtováním,“ líčí dramaturg Michal Zahálka.

Ruský režisér rozbíjí ruskou klasiku

Do Plzně se vrací ruský režisér Dmitrij Krymov, jenž v Rusku protestoval proti Putinově agresi vůči Ukrajině, následně ze země odešel. V představení Fragment, nastudované s litevským Klaipėdos Dramos Teatra, rozbíjí obvyklý pohled na ruskou klasiku – Čechovovy Tři sestry. „Když stojím před slavným obrazem, zajímá mě zkoumat jeho nejmenší části možná dokonce více než jeho celek, protože tam, jako v kapce vody, najdu individualitu umělce,“ uvedl v té souvislosti.

Naše nejbližší východní sousedy zastupuje Slovenské národní divadlo. V nesentimentální inscenaci Děti na téma rodinných vtahů se představí Emílie Vášáryová a Emil Horváth.

Děti (Slovenské národní divadlo)
Zdroj: Festival Divadlo

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského ze Zvolena rozehraje dokumentární inscenaci Jsme krajina / Příběh lidí, přehrady a času o vodním dílu Slatinka. O jeho vybudování na středním Slovensku se uvažuje už od padesátých let. „Je to drama občanské zodpovědnosti, individuálních osudů, drama řeky a jejího údolí. Inscenace dává prostor všem stranám konfliktu, ale také samotné přírodě a účinkujícím hercům a herečkám. Výsledek je jevištní esejí o krajině, jíž jsme všichni součástí,“ doplňuje Michal Zahálka.

Česká reflexe složitého života

Festival nabízí rovněž výběr z repertoáru tuzemských scén. „Reflektuje ve zvýšené míře složitost života na této planetě i jejích politických důsledků,“ podotkl dramaturg Jan Kerbr.

Například pražské Divadlo Na zábradlí uvede svou verzi dalšího ruského klasika. V inscenaci Vzkříšení aktualizovalo Tolstého zprávu o pokřivenosti ruské justice a morálky. Brněnská Husa na provázku uvede Vykouření, hru, kterou reagovala na bouřlivé reakce, které v Brně vyvolala inscenace Naše násilí a vaše násilí zobrazující provokativním způsobem křesťanské symboly.

A třeba Klicperovo divadlo z Hradce Králové v černé komedii Celý život nestačí přiblíží těžký život moderních spiritistů. Domácí Divadlo J. K. Tyla do programu zařadilo politický horor inspirovaný vraždou bývalého ruského agenta a Putinova kritika Alexandra Litviněnka Příliš drahý jed. Taktéž plzeňské Divadlo Alfa připomene Putování dobrého Hanse Böhma Evropou. Inscenace je inspirovaná skutečným příběhem německého mladíka z malé sudetské obce a jeho putováním válečnou střední Evropou.

Krysař (divadlo AteliercuncheoN)
Zdroj: Festival Divadlo

Hlavní program doplňuje sekce Johan uvádí. „Řada inscenací z naší dramaturgie vznikla za účasti českých a ukrajinských či běloruských tvůrců a odráží současné otázky jako válku, protivládní protesty nebo migraci,“ upřesnil umělecký ředitel této části programu Roman Černík. Patří sem například v mezinárodní koprodukci nastudovaná inscenace Osm krátkých kompozic ze života Ukrajinců pro západní publikum.

Pod širým nebem na náměstí Republiky budou hrát především inscenace s prvky pohybového divadla a nového cirkusu. Například Pošťáci od Bratří v tricku nebo Krysař v podání italského souboru AteliercuncheoN. Vstup na tato představení je zdarma.