Sklář Martin Janecký vystavuje Hvězdáře a jiné práce, zaujaly i matku Elona Muska

Sklář Martin Janecký vystavuje (zdroj: ČT24)

Martin Janecký ovládá techniku, kterou umí jen pár sklářů na světě. Pomocí tvarování skla zevnitř žhavé baňky vytvořil i Hvězdáře a jiné studiové práce, které představuje na stejnojmenné výstavě v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Část exponátů vznikla jen pár týdnů před vernisáží.

„Martin Janecký je konglomerát českého cítění a českého školství a zahraničních studií. Projezdil celý svět,“ upozorňuje kurátorka Sylva Petrová. Dvaačtyřicetiletý Janecký s foukáním skla začal ve sklárně svého otce v Osečku u Poděbrad, po otevření hranic v polovině devadesátých let se profesně přiučil sklářství v Africe či Indii, a zejména ve Spojených státech.

Po celém světě lze také najít jeho tvorbu. Například ve Vatikánu je uloženo skleněné Pražské Jezulátko, které bylo zamýšleno jako osobní dar papeži Františkovi. Nedávno si návštěvu Janeckého dílny na Malé Straně v Praze nenechala ujít matka technologického magnáta Elona Muska.

Bez formy

Na výstavě v Uměleckoprůmyslovém muzeu Janecký představuje čtyři desítky svých prací z poslední doby. Například cyklus domovních znamení. K němu umělce inspirovalo toulání po Praze během pandemie. „Vždycky mě fascinovala naivita v různých tvarech znamení. Ohřál jsem kusy opalínu a vymýšlel, jak je vyrobit,“ uvedl. Návštěvníkům ukazuje také cykly Hvězdáři, Myslitel a Spáč, který je zároveň jediným exponátem, jehož se je možné se dotknout.

Podle kurátorky Sylvy Petrové je Janecký považován za jednoho z nejlepších sklářských výtvarníků ve zpracování skla z volné ruky na světě. Tvarování skla z volné ruky znamená, že se při jeho zpracování nepoužívají formy. Janecký zvládá technologii tvarování skla zevnitř žhavé baňky, takzvaný inside bubble sculpting. Jedinečný vznik prací přibližuje na výstavě film. Podívat se na něj i Janeckého tvorbu mají návštěvníci šanci až téměř do poloviny září.