Rybářskou baštu zachránila občanská iniciativa

Horní Planá - Příběh historické rybářské bašty na okraji vojenského prostoru Boletce u Českého Krumlova má šťastný konec. V létě 2007 stála unikátní budova těsně před demolicí, nebyla památkově chráněná a zachránila ji až petice a zájem médií. Dnes Vojenské lesy opravenou památku nacházející se u nejstaršího rybníku v Čechách slavnostně otevřely.

Požadavek Vojenských lesů a statků zbourat stavbu zaskočil v roce 2007 část odborníků i obyvatel Hodňova. Řízení o demolici bylo ale zcela legální: unikátní, původně středověká, později barokní bašta nebyla nijak památkově chráněná, úřady tedy neměly důvod žádost zamítnout.

 
Vše nasvědčovalo tomu, že se bude opakovat kauza zničené Přerovské Komuny. Po petici a několika reportážích České televize se ale situace obrátila. Ministerstvo během pouhých tří měsíců prohlásilo baštu kulturní památkou. „Nebýt médií, myslí, že by se to nepodařilo,“  říká jedna z organizátorek petice, publicistka Vladimíra Koubová.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Budějovický kraj a Vojenské lesy se složily na opravu, z problému se stal vzorový projekt a začala rozsáhlá rekonstrukce. „Rozsáhlá oprava začala proto, abychom zpřístupnili lidem místa u rybníka, který je nejstarší v Čechách,“ říká mluvčí Vojenských lesů a statků Marie Vašíčková.

Bašta kromě jiného tvoří hranici vojenského prostoru. Podle historiků i vojáků jde patrně o jedinou takto položenou přístupnou památku. V červnu a v září bude otevřena o víkendech, o prázdninách každý den. Ještě letos by také budova měla dostat novou fasádu.