Restaurování odkrylo další tajemství pernštejnské pokladnice

Restaurátoři Východočeského muzea v Pardubicích opravují vzácnou truhlu z konce 15. století. Sloužila kdysi jako trezor rodu Pernštejnů, dnes je jediným dochovaným předmětem z pozdně gotického mobiliáře pardubického zámku. Restaurování pomohlo historikům dozvědět se o truhle a jejím vzniku něco více, například že ji vyrobil pravák.

Vzácnou pokladnici objevil správce zámku až v devatenáctém století, do té doby o ní nikdo nevěděl. Ve sklepení pardubického zámku vydržela přes pět set let díky stabilnímu klimatu, schovaná v podzemních chodbách za několikerými masivními dveřmi.

Čtyři a půl metru dlouhá truhla měla pojmout stovky kilogramů zlata a stříbra. Poklad zabezpečovaly petlice a zámky, pět klíčů od nich mělo v držení zřejmě pět různých osob.

Kdy a kdo truhlu vyrobil?

„Dendrochronologický výzkum určil, že dub na pernštejnskou truhlu pokáceli v průběhu deseti let následujících po roce 1481. Z toho vyvozujeme, že tento obří trezor si Vilém z Pernštejna objednal v době, kdy se rozhodl koupit pardubické panství,“ prozradil nová zjištění ředitel muzea Tomáš Libánek. 

Průzkum také odhalil, že tesař truhlu z dubového kmene vydlabával. Pravděpodobně šlo o jednoho člověka, který byl pravák a používal jeden nástroj.

V Pardubicích restaurují pokladnici Pernštejnů (zdroj: ČT24)

Dřevo je i po staletích dobře zachovalé díky stabilnímu klimatu, železné pásy, jimiž je truhla pobitá, ale poškodila vlhkost. Konzervátoři jemným pískováním korozi odstranili a kov ošetřili voskováním. Nejdříve si ale museli poradit s přístupem ke všem částem masivní truhly, byla proto zhotovena dřevěná konstrukce, na níž je možné téměř tunový dřevěný trezor upevnit a otáčet. 

Zrestaurovanou pokladnici bude moci veřejnost vidět poprvé letos na podzim.