Prahou do půl těla

Praha - Pražské ulice, metro, bary, centrum i sídliště - a před nimi lidé do půl těla. Fotograf Martin Pavel pořídil během jednoho roku na polaroid z roku 1969 365 snímků. Všechny koncem února vyjdou v originální fotografické publikaci Daily Portrait.

Daily Portrait - 365 fotografií, dní i lidí (zdroj: ČT24)

Publikace je vyvrcholením stejnojmenného konceptu mladého vizuálního umělce. „Představoval jsem si lidi nahé, když jsem chodil po městě, a tak jsem to zrealizoval. Procházejí po rušných místech, jsou zaměřeni na vlastní myšlenky, nevnímají ostatní. Tímhle vytržením jsem je chtěl přiblížit k sobě,“ vysvětlil.

V každém ročním období fotil kohokoli, kdo souhlasil nebo se sám přihlásil přes Facebook. Jedinou podmínkou bylo svléct se do půl těla. Snímky zároveň uveřejňoval na stránce projektu. Vznikla tak mozaika nejrůznějších typů lidí, ale stále se měnících pražských míst. Jako možná analogie k nestálé polaroidové fotce. „Polaroidová fotografie je jako živoucí organismus,“ domnívá se Pavel.

Sám sebe zachytil - samozřejmě do půl těla - na pražském letišti. Po Praze chce v projektu pokračovat i v dalších evropských městech. Publikace s dosavadními fotografiemi vyjde 27. února v rámci městských projektů BU2R.