Portréty ohňů zvítězily na jubilejní Rychnovské osmičce

Rychnov nad Kněžnou - Snímek Portréty ohňů Terezy Brázdové z Litomyšle vyhrál hlavní cenu na nejstarší amatérské filmařské soutěžní přehlídce ve střední a východní Evropě - Rychnovské osmičce. Do soutěže v letošním 50. ročníku se přihlásilo osmdesát jedna filmů z šesti zemí, po předvýběru se jich před porotu dostalo padesát jedna. Ceny byly první zářijový víkend udělovány ve čtyřech kategoriích.

"Porota posoudila zevrubně všechny snímky zařazené do soutěžní kolekce a konstatovala, že překvapivé je, že nejvíce bylo hraných snímků, ale jejich úroveň byla nevyrovnaná," píší členové poroty o soutěži na webu.

Rychnovská osmička …

… je určena pro pracovníky videostudíí a soukromým podnikatelům v oboru filmu a videa - musí ale přihlásit dílo, které nebylo vyrobeno ke komerčním účelům. Soutěžit mohou všichni amatéři s filmy natočenými na formát Super 8 nebo videoprogramy systému VHS, S-VHS, DVD a mini DV.

Nakonec je nejvíce zaujal film Terezy Brázdové, věnovaný malíři Bohdanu Kopeckému. Mezi přední malíře krajiny zařadily tohoto umělce, který se narodil před 80 lety v Litomyšli, jeho obrazy ze severních Čech a Mostecka.

První ceny

  • Dokumenty: Z listů důvěrných  - Eduard Mocek z Frýdku-Místku; snímek o Leoši Janáčkovi
  • Reportáže: Karelia - Petr Baran z Brna; jeden den severozápadní oblasti Ruska
  • Animované a experimentální filmy: Dívkám (do památníku) - Petr Baran z Brna
  • Hrané snímky: Tyttönen - Fabian Giessler z Německa