Plodková, Mitaš i Steinmasslová mají svá Němá tajemství. V kině je neutají

Když blízcí Bruce Willise loni oznámili, že herec ukončuje kariéru kvůli afázii, přitáhlo to pozornost k této nemoci, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. Přiblížit život afatiků je také jedním ze záměrů filmu Němá tajemství. „Není to ale film o pacientovi, o kterého je potřeba se starat,“ upozornil režisér Tomáš Mašín. Snímek kombinující drama, detektivku a love story vstupuje do kin 7. září. Příběh hlavního hrdiny, trpícího afázií, vyprávějí ženy z jeho blízkého okolí. Každá má přitom co skrývat.

Život veterináře Martina (v podání slovenského herce Mariána Mitaše) se změní ve vteřině, když po těžkém úrazu přijde o možnost komunikovat se světem. „S afázií jsem se seznámila díky neurologovi Filipu Kramářovi, se kterým jsem konzultovala scénář. Hledali jsme poruchu nebo postižení, které je natolik vážné, že člověka odstřihne od normálního života a vlastně jeho kvality,“ uvedla Alice Nellis, která je společně s režisérem filmu Tomášem Mašínem autorkou scénáře.

„Jde o příběh, který v rámci kriminálního žánru zkoumá kvalitu lidského života a to, jak ji vnímáme. Co považujeme za život, který stojí za to žít,“ doplnila Nellis. Martin komunikuje s obtížemi, jeho příběh proto vyprávějí tři důležité ženy jeho života.

„Z jejího pohledu došlo k několika velkým životním zvratům. Žije sama delší dobu, není to žádná křehotinka, ale to, co je třeba, aby během této části svého života skousla, je opravdu velká nálož,“ prozradila Milena Steinmasslová, představitelka Martinovy matky. Další vypravěčkou je manželka hlavního hrdiny ztvárněná Janou Plodkovou. Trojúhelník uzavírá Magdalena Borová coby koňařka, jejíž kůň zranění způsobil.

Trailer k filmu Němá tajemství (zdroj: ČT24)

Každá má svou verzi událostí. „Fascinovalo mě, jak lze vlastně odvyprávět příběh člověka, když nedokáže psát ani mluvit. A také mě zaujalo, že tři hlavní postavy jsou ženy,“ uvedl ke scénáři Mašín.

Ženy převažovaly i ve štábu, například o vystižení atmosféry a tísnivého pocitu lidí žijících s afázií a jejich okolí se postarala kameramanka Anna Smoroňová. „Přišlo mi zajímavé vybrat si kameramanku, protože může hlavním ženským postavám více rozumět a více se na ně vlastně napojit,“ podotkl režisér.

Plíživé napětí

Tvůrci už dopředu prozrazují, že Martin zemře. O případ se začnou zajímat policejní vyšetřovatelé (Igor Chmela a Jan Révai). „Nejsou jen pokladači otázek, ale sami mají určité psychologické pozadí, vlastní život,“ naznačil Mašín. Postupně se odkrývají skrytá tajemství, staré křivdy, traumata a překvapivé lži. „Ve vztahovém dramatu s kriminální zápletkou můžete velice dobře a plíživě budovat napětí,“ říká režisér.

Tvůrci chtějí přispět také k lepší informovanosti o afázii. Část prostředků získaných z crowdfundingové kampaně proto podpořilo vznik webu pro afatiky a jejich blízké. „Najdou tam radu, jak se k afatikovi chovat, kde najít logopeda, neurologa, jak se ta diagnóza projevuje, jak důležité je včas reagovat. Spousta užitečných rad a postupů,“ upřesnil Mašín.

V říjnu jej čeká premiéra dalšího filmu. Do kin vstoupí drama Bratři inspirované osudy odbojové skupiny vytvořené kolem Josefa a Ctirada Mašínových. Režisér Mašín je jejich vzdáleným příbuzným.

Milena Steinmasslová a Tomáš Mašín o filmu Němá tajemství (zdroj: ČT24)