Natáčí se Stopy Járy Cimrmana, vydává se po nich herec Táborský

Události: Stopy Járy Cimrmana se natáčely i ve Staré Huti (zdroj: ČT24)

Z dílny České televize vzniká dokumentární hraný cyklus Stopy Járy Cimrmana o místech spojených se životem a dílem tohoto českého génia. Štáb natáčí na pětadvaceti místech po celé republice, nedávno například ve Staré Huti na Příbramsku. Do šestidílné cestopisné série se zapojí všichni členové jeho divadla. Roli průvodce má Miroslav Táborský, režisérem dokumentu je Patrik Ulrich.

Dům ve Staré Huti, kam se vydal štáb dokument natáčet, má být z divadla známým stavením kloboučníka Lešnera ve fiktivní vesnici zvané Liptákov. V představiteli Járy Cimrmana Zdeňku Svěrákovi vyvolal dům ve Staré Huti údajně takový citový otřes, že se nakonec vryl i do života a díla národního génia.

Ve Staré Huti se totiž narodila Svěrákova manželka Božena, se kterou se v této vesnici Svěrák v roce 1959 seznámil. „Ten dům se vyskytuje ve hře Akt,“ připomíná herec Marek Šimon.

Národ si Cimrmana hýčká

Na domě ve vesnici je dnes i Cimrmanova pamětní deska, která vznikla z iniciativy místních obyvatel. „Národ si Cimrmana tak hýčká, že na mnoha místech si vytvořili památník nebo odkaz sami,“ říká režisér a spoluscenárista série Ulrich. „Zjistili jsme, že v Letohradě má své muzeum, že je spousta kamenů, bust, soch i ve volné přírodě. Jenom žasneme, co objevíme,“ dodává.

Ve Staré Huti se kromě domu nachází i Okružní třída Járy Cimrmana, hned vedle ulice K Severnímu pólu.

Televizní štáb natáčí na pětadvaceti místech po celé zemi. Jára Cimrman zanechal stopy ve všech krajích, kromě Moravskoslezského. Je to ale právě ostravské studio České televize, které pořad vyrábí. Herec Divadla Járy Cimrmana Miroslav Táborský soudí, že je to tak správně. „Myslím, že tím pádem nedochází ke střetu zájmů,“ říká.

Režisér dokumentu objevil Cimrmanovy stopy i na Slovensku, v Bruselu nebo ve Vídni. Všechny existující stopy se však do minisérie nevejdou.