Na návštěvě v Pompejích. Vědci vytvořili 3D model antického domu

Vědci vytvořili model pompejského domu (zdroj: ČT24)

Kombinace tradiční archeologie a nejmodernější laserové technologie, tak zní recept na oživení antické historie. Vědcům ze švédské univerzity se podařilo představit v plné kráse tradiční dům z Pompejí. Digitální model ukazuje, jak luxusní dům vypadal, než ho exploze sopky Vesuv roku 79 našeho letopočtu nadlouho pohřbila.

Tajemství starých Pompejí poodhalili vědci ze švédské Lundské univerzity. Spolu s italskými úřady vytvořili jedinečný model části původního města. „Začali jsme tím, že jsme nafotili všechny zdi v domě, což dalo hodně práce. Dále jsme dům začali skenovat laserem. Je to mnohem rychlejší, ale zase to nezachycuje barvy, takže nakonec obě metody kombinujeme,“ vysvětluje profesorka Anne-Marie Leander Touati.

Dům bohatého bankéře

Rozlehlý dům patřil Caeciliovi Iucundovi, bohatému bankéři, který v Pompejích žil krátce před erupcí Vesuvu. Jeho domov patřil k těm nejluxusnějším. „Původně to byl jen jeden dům, ale později se spojil se sousedním. Je pěkné, že můžeme ukázat také to, jak se dům proměňoval na něco mnohem okázalejšího,“ popisuje archeoložka.

Na projektu 3D mapování švédští vědci pracovali přes 15 let. Ke spolupráci je přizvali italští kurátoři, kteří se báli dalšího chátrání vzácných Pompejí. Na místech, kde k digitální rekonstrukci nestačily údaje přímo z místa, pomáhaly zkušenosti z ostatních antických domů.

„Jako archeologové prostě pracujeme ve 3D. Když jsme v terénu, pracujeme na vykopávkách, díváme se na památky, tak jsme doslova součástí té památky,“ uvažuje archeolog Nicolo Dell'Unto. Digitální model například objasnil proměnu města poté, co v něm vznikly vodní kanály.