Na Národní třídě natáčí Vandam. Vzniká film podle knihy Jaroslava Rudiše

Podle Rudišovy knihy Národní třída se točí film (zdroj: ČT24)

V Praze začalo natáčení nového celovečerního filmu podle knihy Jaroslava Rudiše. Novelu Národní třída převedl spisovatel také do scénáře, spolu s režisérem Štěpánem Altrichterem. Hlavní postavu melancholického pravdaře a rváče hraje Hynek Čermák. V temném, ale zároveň i humorném příběhu se objeví také Kateřina Janečková, Jan Cina, Václav Neužil či Jiří Langmajer.

„Novela Jaroslava Rudiše mě zaujala hned po vydání, ale považoval jsem ji dlouho za nezfilmovatelnou, protože je to vlastně jen vnitřní monolog hlavního hrdiny. Nakonec jsme se ale rozhodli to přece jen zkusit,“ uvedl ke vzniku filmu producent Pavel Strnad.

Hlavní hrdina si říká Vandam podle hvězdy akčních filmů. Sám je rváč, každý den cvičí, zároveň je ale sečtělý a zajímá se o historii, jejíž se stal součástí. Kumpáni ze sídlištní hospody mu přezdívají „národní hrdina“, protože dal prý 17. listopadu 1989 na Národní třídě tu první ránu, jež uvedla dějiny do pohybu. 

„Na Národní třídě, na velmi malé ploše, se odehrála spousta historických událostí. Trošku se v příběhu hodnotí, co jsme prožili za těch víc než dvacet let, od listopadu 1989, od těch velkých nadějí, a píše se tam i o současné deziluzi,“ vysvětlil název knihy Rudiš.

Temná sídlištní komedie

Ve filmu dostane větší prostor vztah mezi Vandamem a servírkou Luckou, s níž má hlavní hrdina společné jizvy z předchozích vztahů a nedořešené průšvihy. „Je to temný, syrový příběh, který je ale zároveň i místy hodně vtipný. Je to drama, ale trochu i temná sídlištní komedie,“ shrnuje Rudiš.

Jaroslav Rudiš při čtené zkoušce k filmu Národní třída
Zdroj: Negativ

Vandamovu životu a prostoru, v němž žije, odpovídá i způsob jeho vyjadřování. „Konzervativnější diváci se možná zpočátku leknou Vandamova slovníku, ale myslím, že postupně pochopí, že se za drsnou vrstvou skrývá lidský příběh, který vezme za srdce každého. Má to být film přímý, našláplý, vtipný, má gradovat a vyústit v zajímavý konec. A tím si doufám získá pozornost širokého publika,“ podotýká Štěpán Altrichter.

Snímek bude natáčet kromě Národní třídy také na dalších pražských místech, sídlištní lokace našli filmaři na Opatově a Hájích. Altrichter opět oslovil rumunského kameramana Cristiana Pirjola, s nímž se sešel už při práci na předchozím titulu. „Ukáže trochu jiný pohled na české sídliště, než na jaký jsme zvyklí. Ukáže ho tak, jak ho vnímá hlavní hrdina sám – v dlouhých záběrech ukazujících až nostalgicky ‚krásu‘ architektury dřívějších časů,“ popisuje režisér.

Režisér Štěpán Altrichter při natáčení filmu Národní třída
Zdroj: Negativ

Snímek se natáčí v česko-německé koprodukci s přispěním České televize. Scénář vznikal především v Berlíně, kde oba autoři převážně žijí. S německým prostorem jsou spojeni i tvorbou. Štěpán Altrichter před čtyřmi lety debutoval atmosférickým snímkem Schmitke odehrávajícím se na německo-českém pomezí v Krušných horách. Rudišovou prvotinou byl bestseller Nebe pod Berlínem, pro změnu v Sudetech se odehrává komiks Alois Nebel. Podle příběhu o jesenickém výpravčím vznikl také film. Filmovou verzi má z Rudišových knih i román Grandhotel. 

Národní třída vyšla v Česku v roce 2013, knize předcházela stejnojmenná divadelní hra. Rudiš na únor příštího roku chystá vydání svého prvního německy psaného románu Winterbergova poslední cesta. Tuzemským čtenářům se připomene letos v říjnu novinkou Český ráj.