Na Febiofest přijede islandský režisér Fridriksson

Praha – Mezinárodní filmový festival Febiofest, jenž se uskuteční 24. března – 1. dubna v Praze, zná své první významné hosty. Jsou jimi islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson a legendární americký kameraman Edward Lachman. Uvedli to na dnešní tiskové konferenci organizátoři přehlídky. Letošní 18. ročník Febiofestu se uskuteční v pražském multikině Cinestar Anděl.

V programu se objeví několik novinek světové kinematografie - například film Sofie Coppolové, oceněný Zlatým lvem v Benátkách, snímky Bena Afflecka a Otara Losselianiho, který v roce 2007 získal právě v Praze cenu Kristián. Svůj režijní debut na Febiofestu představí také herec Philip Seymour Hoffman.

„Zvláštní pozornost budeme letos věnovat švédské kinematografii, kterou představíme ve velké retrospektivě. Už počtvrté připravíme soutěž evropských filmů, jež zhodnotí porota složená ze zástupců veřejnosti tak, aby co nejlépe odpovídala věkové i sociální struktuře českého filmového diváctva,“ řekl ředitel festivalu Fero Fenič.

Fridrikssonovu i Lachmanovu účast na festivalu přivítal i programový ředitel Štefan Uhrík. „Hollywoodský kameraman Lachman má na kontě například snímky Daleko do nebe, Život za časů války, Zítra nehrajeme, Erin Brokovich, Ken Park či Kvílení. Je to velký filmový fanda a chce tu chodit do kina,“ řekl.

Febiofest se málem neuskutečnil

Jak uvedl ředitel Febiofestu Fero Fenič, ještě před dvěma týdny nebylo jasné, zda se Febiofest vzhledem k nedostatku financí uskuteční. „Na poslední chvíli se to změnilo, nalezli jsme nového generálního partnera,“ uvedl. Rozpočet však podle něj bude letos nižší než loni, kdy se pohyboval kolem 15 milionů korun. „Diváci však změny nepocítí,“ ubezpečil. Závěrečný večer by měla ozvláštnit zámořská filmařská hvězda.

Organizátoři chtěli původně zahájit program Odcházením Václava Havla, tento záměr se však nepodařil. Producent Jaroslav Bouček se obává, že by jeho uvedení na Febiofestu zhatilo plány, které s Odcházením má.

Febiofest podle něj letos nevyhlásí anketu Cen české kritiky Kristián, protože nechce dublovat nově ustavené oborové ceny. „S Kristiánem pro významné hosty za přínos světové kinematografii však počítáme i nadále,“ ujistil. Stejně tak zůstane součástí přehlídky hudební festival v garážích smíchovského multiplexu a v přilehlé pizzerii.

Předprodej vstupenek bude zahájen v polovině března, letos bude možné zakoupit si lístek za 85 Kč. Tradiční projekce mimo kino, přístupné opět zdarma, se uskuteční na ruzyňském letišti a přinesou kolekci filmů o letadlech, letcích a letectví. Ozvěny Febiofestu se letos opět rozšíří na osm největších měst, v první polovině dubna se uskuteční v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Plzni, Českých Budějovicích, Brně, Olomouci a Ostravě, kde vyvrcholí 16. dubna.