Matěj Ruppert: Špatná doba pro gentlemany nenechává Monkey Business chladnými

Rozhovor s Matějem Ruppertem o desce Bad Time for Gentlemen (zdroj: ČT24)

Nastaly špatné časy pro gentlemany, obává se kapela Monkey Business podle názvu nového alba. „Co nás v současnosti obklopuje, nás nemohlo nechat chladnými,“ vysvětluje Matěj Ruppert, který novinku s nezaměnitelným rukopisem Romana Holého představil v rozhovoru pro Události v kultuře. Bad Time for Gentlemen je první deskou bez Tonyi Graves. Vystřídala ji Tereza Černochová. Kapela nové písně představuje na klubovém turné, na konci listopadu ještě fanoušci stihnou koncert ve Vysokém Mýtě, v první polovině prosince pak po třech pražských koncertech šňůru zakončí vystoupením v Brně.

Pokud je muž gentleman, tak se mu v dnešní době příliš nedaří. Chápu název desky správně? 

Spíše to myslíme tak, že doba nepřeje gentlemanům.

Gentlemanům, nebo mužům?

Gentlemanům. Ne všichni muži jsou gentlemani. 

Předpokládám, že tenhle dojem pramení z určité naštvanosti na současnost. Mám pocit, že Bad Time for Gentlemen je vaše první deska, která zní trochu angažovaně. 

Vlastně máte pravdu. To, co nás v současnosti obklopuje, politická a společenská scéna, nás nemohlo nechat chladnými. Na cestách na koncerty nebo z koncertů už daleko méně řešíme krásu slečen a rychlost našich vozidel, ale spíše současnou politickou situaci a kdo je zrovna na Hradě nebo by tam neměl být. A to se promítlo i do nové desky. Mimochodem proto taky to gentlemanství.

Ale abych to trochu odlehčil: Na hlavním coveru obalu jsou tři dámy pod fukary v kadeřnictví, to může být také špatný čas pro gentlemany. Ale ještě daleko horší může být situace z druhé strany obalu, kde jsou tři krásné polonahé slečny. Nikdy jsem to sice nezažil, ale se třemi děvčaty v jedné posteli bych nechtěl být, to je také špatný čas pro gentlemany.

Ano, booklet zaujme dobovými fotografiemi Bohdana Holomíčka. Přijde mi, že výběrem jedné z nich si tak trochu děláte i srandu z kampaně MeToo.

Taky to trochu cítím v názvu desky. Mám historku, která se skutečně stala ve Spojených státech. Jeden náš známý před několika lety pustil dámu první do dveří. Ona ho zažalovala a on dostal pět tisíc dolarů pokutu. Taky do jisté míry špatný čas pro gentlemany. Tohle téma je na desce tedy taky, ale v žádném případě neschvaluju sexuální obtěžování kohokoliv. 

Dokážou vaši fanoušci správně rozklíčovat tato dvě vážnější témata ve vašich skladbách?  

Doufám, že ano, i když nechceme říkat lidem, co by si měli myslet, nebo je k něčemu nabádat. Deska je naše pojmenování toho, jak situaci, v níž se teď nacházíme, vidíme my.  V eponymní písničce Bad Time for Gentlemen se zpívá o nestvůrách z Hradu, rapují se konkrétní jména čelných politiků, jak současných, tak komunistických pohlavárů. To pro mě reprezentuje určitý pocit, jako by se vracela šedá éra normalizace. A z toho máme trochu strach.  

Nové album je opět našlapané, hravé. Kde v kapele i po osmnácti letech berete takovou energii? 

To je spíše otázka na Romana (Holého), který všechny tyto písničky složil. Strašně rádi hrajeme a máme rádi hudbu, to je jedna věc. Zrovna včera jsem jel autem a poprvé jsem si celou tu desku poslechl opravdu soustředěně, od začátku do konce.  A musel jsem Romanovi zavolat a říct mu: Ty jsi prostě génius, jsi nejlepší skladatel tady v Čechách. A druhou věcí je, že my se máme strašně rádi uvnitř kapely. Po každém koncertě jako poslední odcházíme z klubu.

Na album jste ke stálé sestavě přizvali i zajímavé muzikanty: pozounistu Freda Wesleyho, saxofonistu Tivona Pennicotta nebo hammondkáře Ondřeje Pivce. Jak spoluhráč Gregoryho Portera nahrávání ovlivnil? 

Setkání s Ondřejem Pivcem patří k těm, která opravdu zarezonují. Roman Holý se s ním chtěl seznámit už dávno, já jsem se s ním potkal na cenách Anděl, a tak jsme nějak kolem sebe obcházeli, až se Ondřej dostal k Romanovi do studia. Je to strašně talentovaný muzikant a jsme rádi, že ho na desce máme.