Liberecké loutky vyprávějí o chudobě a touze po penězích

Naivní divadlo v Liberci připravilo premiéru pohádky Čarovná rybí kostička. Jediná pohádka anglického romanopisce Charlese Dickense patří do zlatého fondu moderních pohádek. Příběh vypráví o království tak chudém, že není ani na plat pro krále. Královna je nemocná a o sourozence se stará nejstarší princezna, odkázaná na kouzelnou pomoc.

Naivní divadlo hraje Čarovnou rybí kostičku (zdroj: ČT24)

V repertoáru liberecké loutkové scény, která nedávno oslavila 65 let od svého vzniku, je Čarovná rybí kostička už potřetí. Poprvé byla na programu v roce 1979 a podruhé v roce 1998. Tehdy v pohádce hrála i Markéta Sýkorová, která nové představení režíruje a je také autorkou dramatizace a výpravy. „Tenhle příběh je velmi aktuální, proto jsem se pro něj rozhodla,“ říká Sýkorová. „Hraje tam velkou roli chudoba a touha po penězích.“

Příběh vypráví o chudém království. Na výplaty dvořanů a služebníků už dávno nejsou peníze, a tak na královském hradě nakonec skoro nikdo nezůstal. Jenom nešťastný král, nemocná královna, jejich dcera Alenka a také 17 Alenčiných mladších sourozenců, o které se dívka musí starat. Dobrá víla Bábrlína Alence věnuje kouzelnou rybí kostičku, která umí splnit přání. Jenže pouze jedinkrát a jen je-li použita v pravou chvíli.

Naivní divadlo v Liberci
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

„Alenka je skutečně hrdinka, protože nezoufá a v těžkých situacích si ví rady, přestože má tu čarovnou kostičku. Vlastně tak nějak přirozenou dětskou inteligencí ví, že ji ještě nemusí použít, protože si ví rady, a to mi přijde jako strašně nosná myšlenka,“ poznamenala autorka představení. Pohádka Čarovná rybí kostička je určena dětem od pěti let, horní hranice ale podle Sýkorové není, protože příběh má co říct i dospělým.

Naivní divadlo v Liberci se kvalitou svých představení řadí ke světové špičce. Za rok odehraje 360 představení, která navštíví kolem 55 tisíc diváků. V repertoáru má více než dvě desítky her. V jedné dokonce loutky vodí jiné loutky. A představení O beránkovi, který spadl z nebe, hraje jako jediné v Česku i pro dvouleté. „Dostalo festivalová pozvání od Izraele přes Dánsko na řadu míst po celém světě,“ říká ředitel scény Stanislav Doubrava.