Krajina s muži

Praha – Jak si v dnešní době žijí muži? Není toho na ně někdy moc? Na tyto otázky se snaží najít odpověď režisérka a choreografka Adéla Laštovková Stodolová společně s uměleckým tandemem SKUTR v představení Muži na prknech pražského Divadla Ponec.

Nablýskané časopisy jsou plné řešení všech možných problémů žen, ale kdo se zajímá o muže? Inscenace na pomezí žánrů se zabývá výzvami, kterým musí muži ve svém životě čelit, ať už se jedná o jejich vztahy se ženami, muži, přítelkyněmi, přáteli či rodiči, nebo o nároky, které na ně současná společnost klade.

„Muži v představení ukazují nejen sílu, ale i své slabosti, své vnitřní konflikty. Bude to spíš taková krajina mužů, nebudou tam žádné bitky, agrese, ale to, co si muži vevnitř řeší,“ upozornila v pořadu Kulturama Adéla Laštovková Stodolová.

Šest mužů se vydává na cestu do divočiny, aby našli odpovědi na ty nejniternější otázky. Vyrovnávají se tam se svými problémy a především sami se sebou. Stagnace, potlačená agrese, homosexualita, víra nebo nepřítomný otec… Pořád je co řešit.

  • Muži autor: Matěj Procházka, zdroj: Divadlo Ponec
  • Muži autor: Matěj Procházka, zdroj: Divadlo Ponec

„Je to autorské představení, vychází z našich osudů, z našich příběhů,“ podotknul jeden z „mužů“ Aleš Bílík. Inscenace vznikala jako asociativní divadlo pomocí psychologické metody konstelací. Podle režiséra Martina Kukučky z tandemu SKUTR nešlo tvůrcům jen o pojmenování problémů, ale o jeho fyzické pocítění.

„Přišli jsme na to, že člověk může být, když se jako otec necítí funkční, šťastný jenom za to, že dal život svému synovi, a to už je obrovská věc. A zase syn nemůže vyčítat otci, že je špatný nebo že udělal chyby, může mu být jenom vděčný za to, že mu dal život. A tohle si ti kluci mohli prožít,“ vysvětlila režisérka a choreografka.

„Povedlo se najít téma jednotlivých mužů, to, co se nás bytostně vevnitř dotýká, ale neradi o tom mluvíme,“ domnívá se Kukučka. „A myslím, že bude vhodné i pro diskusi po představení, co to ten muž, ten chlap skutečně je.“ Adéla Laštovková Stodolová si přeje, aby představení přispělo k tomu, že „se konečně přestaneme dívat na muže s předsudky, které nám jsou stále dokola vštěpovány“.

Co cítí muži (zdroj: ČT24)

Premiéru představení o mužích, ale nejen pro muže je možné zhlédnout v Ponci 19. 12 od 20:00. Uvedeno bude ještě 20. prosince a pak 11. a 12. ledna. Na scéně se objeví Aleš Bílík, Jakub Folvarčný, Jaro Ondruš, Marek Matějka, Ondřej Nosálek, Petr Vaněk a Zuzana Stavná.