Kolik PET lahví potřebuje jeden krokodýl?

Praha – O zcela nové druhy rostlin a mimořádně také zvířat se rozrostl skleník Fata Morgana v botanické zahradě v Praze-Troji. Plastiky vyrobené z PET lahví docela splývají se živou přírodou, návštěvníci je tak musí objevovat mezi listy, pod vodou nebo v korunách stromů. Nejnápadnějším exponátem výstavy nazvané PET Tropicana, která představuje díla sochařky Veroniky Richterové, je přes tři metry dlouhý krokodýl.

„Trvalo více než týden, než jsme sem dovezli všechny ty unikátní výtvory a instalovali je za asistence horolezců,“ přibližuje přípravy netradiční výstavy mluvčí botanické zahrady Marcela Uhlíková.

PET modely rostlin a zvířat jsou umístěny v prostředí, které odpovídá jejich výskytu ve volné přírodě. Odhalit některé z nich je těžké i proto, že vypadají velmi věrohodně. „Dokonce jsme nachytali jednoho našeho odborníka, kterému jsme poslali fotografii, aby určil druh magnólie,“ prozradila Uhlíková.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Ve skleníku návštěvníci najdou více než padesát plastik. Vévodí jim krokodýl sestavený z více než 170 uzavřených PET lahví, který odpočívá na hladině jezírka. Kromě něho si návštěvníci mohou prohlédnout lemčíka hedvábného, východoaustralského ptáka, který sbírá všemožné předměty modré barvy, aby nalákal samičku do svého hnízda. Z plastové zvířecí říše je zastoupeno i hejno kaloňů, dikobrazi, pásovci, motýli nebo chameleon.

„Zvířecí“ práce Veroniky Richterové jsou k vidění i v sousedství botanické zahrady – v zahradě zoologické, pro niž sochařka vytvořila bronzovou plastiku Sedm surikat a také plastiku lachtana Gastona. 

PET-ARTu se Richterová věnuje posledních šest let. „Úplně mě to pohltilo. Začátky byly krušné, musela jsem nejprve ten materiál přemoci a učila se s ním zacházet, pak se to ale zlomilo,“ vzpomíná sochařka, jejíž PET sochy se setkaly u veřejnosti s velkým ohlasem. Z PET lahví nevytváří jen rostliny a zvířata, je také například autorkou obřího „křišťálového“ lustru, který vytvořila na zakázku únětické sokolovny. V současné době připravuje plastiky pagod pro výstavu v Brémách.

Výstava PET TROPICANA je v Botanické zahradě v Troji otevřena do 2. května (otevírací hodiny: březen: 9–17, duben: 9–18, květen: 9–19, kromě pondělí). Veronika Richterová návštěvníky výstavou osobně provede 6. března a 10. dubna, vždy od 14:00.