Kniha fotografií sleduje, jak se Ostrava reinkarnovala do superprůmyslového města

Kniha fotografií sleduje proměnu Ostravy v průmyslové město (zdroj: ČT24)

Do Ostravy padesátých a šedesátých let minulého století vrací čtenáře fotografická publikace Zrození metropole. Archivní i dosud nepublikované snímky ukazují, jakými proměnami si město za dvě poválečné dekády prošlo. Autory jsou fotograf Ondřej Durczak a sociolog Jiří Siostrzonek.

Dvě stě publikovaných fotografií vypráví o proměně města v sebevědomou průmyslovou metropoli. „V padesátých a šedesátých letech se Ostrava reinkarnovala do superprůmyslového města a tomu odpovídalo všechno. Styl života, okolí, které vás obklopovalo, věci, které patří k průmyslovým oblastem,“ popisuje Jiří Siostrzonek.

Sžívání města, každodenního života a průmyslu

„To klíčové, co lze z těch fotografií vyčíst, je atmosféra města. Bezprostřední blízkost průmyslu,“ souhlasí Ondřej Durczak. Před očima roste nová Ostrava, budují se sídliště, bourá stará zástavba. Slaví se první máj, chodí se na plovárnu, za zábavou do kulturních domů. „Fascinuje mě prostor, který si vytvořily děti,“ upozorňuje Siostrzonek. „To, že nebyla žádná euro hřiště, pro ně bylo velkou výhodou.“

Zrození metropole sledují autoři ve třech oddílech. Prvním nazvali Město, druhý se věnuje každodennímu životu a svátkům a poslední se zabývá průmyslem. Příprava publikace trvala tři roky. „Skutečně kvalitních záběrů není mnoho,“ podotýká Durczak.

Fotografie v knize jsou z tištěných propagačních materiálů, z archivů Ostravy, muzea i soukromých sbírek. Některé jsou publikované vůbec poprvé. Předsádky knihy autoři vyhradily nálepkám z krabiček od zápalek a logům ostravských podniků.

Aby si Ostrava získala lidi

„Ostrava je úžasná, a proto je zapotřebí dělat všechno pro to, aby si získala srdce – víme, že je to těžké – nejen těch, kteří v ní bydlí, ale i těch, kteří projíždějí, jenom náhodně se zde objeví,“ říká Siostrzonek.

K tomu napomůže i další publikace, kterou chystá opět společně s Ondřejem Durczakem. Pod názvem Vzhůru do dolů bude mapovat hornictví v ostravsko-karvinském revíru.