Klip týdne: Poláková už není Nafrněná sama. A navíc je i Svobodomyslná

Novou verzi své známé skladby Nafrněná představila přesně před týdnem Bára Poláková. Přizvala si k tomu své neméně známé kamarádky a upozorňuje v ní na téma domácího násilí.

Původní videoklip ke skladbě Nafrněná má od své premiéry na YouTube přes 45 milionů zhlédnutí. Zpěvačka ho nyní představila v novém, akustickém aranžmá a na pomoc si k tomu přizvala i své kolegyně z branže. Spolu s ní tak skladbu zpívají mimo jiné například Ivana Chýlková, Martha Issová, Anna Polívková, Lenka Krobotová, Petra Nesvačilová či Markéta Děrgelová.

„Ráda hledám nové formy a aranže u všech písní. Nafrněnou jsme hráli od našeho prvního koncertu i v akustické verzi a házela trošku jiný rozměr než ta, která je známá. Bylo dlouho ve vzduchu, kdy se ji rozhodneme tak i nahrát,“ popisuje Bára vznik nové verze.

Režisérem videoklipu, jehož se prostřednictvím videohovoru zúčastnilo celkem 16 hereček a jenž otevírá závažné téma domácího násilí, je Vít Klusák. Nová verze skladby nese název Nafrněná & Svobodomyslná, a odkazuje tak zároveň na název knihy Kateřiny Lieskovské. V té autorka popisuje vlastní zkušenost s domácím násilím a do videoklipu se i sama zapojila. 

Nový vizuál tak má daleko širší přesah. „Už skoro rok spolupracuji s dobrovolným sdružením psychologů a psychiatrů – Sociální klinika – které poskytuje sezení těm, kteří nespadají do kolonek pojišťovny a nejsou na tom finančně tak dobře, aby si mohli psychologa dovolit. Zároveň ale řeší složitou životní nebo rodinnou situaci. Přála bych si, aby tenhle náš první společný projekt s Vítem dodal odvahu ženám, které pomoc potřebují, ale bály se o ni říct,“ upřesňuje Poláková.

Narodila se roku 1983 v Kolíně.

Po ukončení EKO Gymnázia v Poděbradech pokračovala oborem činohra na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze, kde byli jejími profesory Jana Hlaváčová, Boris Rösner či Ladislav Mrkvička. Následně se stala členkou Divadla na Vinohradech.

Známou se mimo jiné stala účinkováním v divadelní hře Blonďatá bestie (A studio Rubín), v níž ztvárnila českou političku Kristýnu Kočí.

Jako herečka natočila videoklipy k písním Superstar od uskupení Supercrooo a Láska tě spoutá Petra Muka; jako zpěvačka natočila klip ke skladbě Kráva. V létě 2012 se s Davidem Kollerem autorsky a interpretačně podílela na protestsongu nazvaném Sami (jsme v pr….), který byl složen pro politický kabaret Blonďatá bestie II: Blonďatá bestie vrací úder a jenž reflektuje české politické korupční kauzy.

V roce 2012 se účastnila televizní taneční soutěže StarDance… když hvězdy tančí.

Od podzimu 2013 je jednou z představitelek hlavní role Lucie v muzikálu Lucie, větší než malé množství lásky.

V listopadu roku 2015 vydala své první, eponymní album, kterému v srpnu vyšel první singl Nafrněná s klipem, který natočila Tereza Kopáčová. Za tento singl získala Bára Poláková na výročních Cenách Anděl 2015 cenu za Skladbu roku a zároveň ji Akademie české populární hudby ocenila jako Objev roku. Eponymní album obsahuje i její první známý song Kráva.

V roce 2015 poodkryla veřejnosti rodinnou historii v televizním populárně genealogickém pořadu Tajemství rodu. Díky profesionálním genealogům mimo jiné poznala své vzdálené příbuzné a dozvěděla se více o svém původu.

S partnerem, českým hercem Pavlem Liškou, má dceru Ronju, která se narodila v Kladně 29. září 2015, a dceru Riku, jež se narodila v březnu 2017 v Rakovníku.

Diskografie:
2015 – Barbora Poláková (album)
2018 – ZE.MĚ

Zdroj: Wikipedia

Barbora Poláková
Zdroj: ČT24/FB Barbory Polákové