Klip týdne: Eminem jako temný Venom

Titulní skladbu k marvelovce Venom, která už několik dní opanuje i česká kina, si vzal na starost americký raper Eminem. Po skladbě Fall jde tak již o druhý videoklip z aktuálního alba Kamikaze, jež vyšlo na konci srpna.

Zatímco Venom po uvedení do kin budí zatím spíše rozporuplnné reakce a recenze na něj jsou veskrze negativní, u desáté Eminemovy studiovky Kamikaze je tomu spíše naopak. Byť jistě nejde o průlomové album jednoho z nejuznávanějších a nejvýdělečnějších umělců všech dob, starý dobrý Slim Shady se v něm zčásti vrací ke svým kořenům, jež mu – přiznejme si to – sedí nejvíc. Částečně si tak napravil reputaci po předchozím Revivalu, který sklízel kritiky naprosto opačné. 

Video k Venomovi začíná přesně tam, kde předchozí Fall končí – u CD Revival, které Eminem na jeho konci rozšlapal. To nyní nachází náhodný kolemjdoucí. Po jeho sebrání se nakazí „Slim Shady virem“, který postupně předává a šíří dál. Nakažení jsou pod jeho účinkem nuceni tancovat a rapovat, přičemž jim tváří problikává ta Eminemova. Vizuál pak zároveň  koresponduje s filmovou předlohou. 

Kamikaze je umělcovo desáté studiové album. Vyšlo nečekaně bez jakéhokoli předchozího ohlášení posledního srpna. Eminem si na něm vyrovnává účty se všemi svými kritiky a kolegy. Schytali to například Migos, Ja Rule nebo Tyler, the Creator. Největší spor, který vedl s kolegou Machine Gun Kellym, při kterém si vzájemně vyměnili pár dissů (diss – urážlivá, útočná skladba) a „naplivali“ na sebe při různých veřejných vystoupeních, je, zdá se, na čas uložen k ledu. Oba aktéři jej zahráli víceméně do autu a nadále se věnují každý svému. Zatím jim to jde více než dobře.

Marshall Bruce Mathers III (*17. říjen 1972, Saint Joseph, Missouri, Spojené státy americké), spíše známý jako Eminem, je americký raper, hudební producent, herec a zakladatel nahrávací společnosti Shady Records. Také je členem detroitské skupiny D12. Jeho hudební kariéra mu vynesla patnáct prestižních hudebních cen Grammy a v roce 2002 i cenu Akademie za nejlepší píseň, a to „Lose Yourself“ z jeho filmu „8. míle“. Jeho nejúspěšnějšími alby jsou: The Marshall Mathers LP (2000) a The Eminem Show (2002), kterých se dohromady prodalo okolo 40 milionů kusů celosvětově a obě získala ocenění diamantová deska od společnosti RIAA. Jeho největšími hity pak jsou písně: Lose Yourself, Not Afraid, Love The Way You Lie (ft. Rihanna) a The Monster (ft. Rihanna), které všechny dosáhly na první místo v žebříčku Billboard Hot 100. V roce 2009 byl společností Billboard vyhlášen nejlepším umělcem dekády. V roce 2013 získal ocenění „Umělec roku“ při historicky prvním ročníku YouTube Music Awards. Při udělování cen MTV EMA pak získal i cenu pro nejlepšího hip-hopového umělce a cenu Global Icon. Eminem je nejúspěšnější raper co do počtu prodaných alb.

Diskografie: 
1996: Infinite
1999: The Slim Shady LP
2000: The Marshall Mathers LP
2002: The Eminem Show
2004: Encore
2009: Relapse
2010: Recovery
2013: The Marshall Mathers LP 2
2017: Revival
2018: Kamikaze

Zdroj: Wikipedia

Eminem
Zdroj: ČT24/Facebook Eminema