Kdo má zahradu, ať udělá letní kino (s Cimrmanem)

Polanka nad Odrou - Léto není jen dobou velkých festivalů, ale také kulturních akcí, které pořádají party kamarádů pro pár desítek lidí. Na lukách, zahradách nebo ve stodolách koncertují kapely, hraje se divadlo a promítají se filmy. V Polance u Ostravy si provozovatelé stánku s občerstvením vyřídili jako první v republice práva k promítání her Divadla Járy Cimrmana.

Atmosféře vládnou grilované klobásy, čepované pivo a vzdálené zvuky vlaků. Vstupné je dobrovolné, na programu hra Němý Bobeš aneb Český Tarzan. Na začátku byla odvaha zavolat do Divadla Járy Cimrmana s otázkou, zda by šlo hry veřejně promítat. Následovalo drobné papírování se smlouvami a prostý kutilský výkon při sestavování promítací aparatury.

Jára Cimrman by byl určitě rád

Začínalo se na konci června pro dvacet lidí, při třetím pokračování přišlo již šedesát diváků, jak místních z Polanky, tak přespolních cyklistů i automobilních výletníků. „Doporučuji všem, kdo mají zahradu, ať si udělají letní kino, není to vůbec těžké,“ vyzývá Martin Sebera, organizátor festivalu Jára Cimrman Pod Splávkem.

Letní kino s Cimrmanem (zdroj: ČT24)

„Jára Cimrman by byl určitě rád, kdyby mohl vidět spolek přátel u řeky, jak se dívají na jeho díla,“ říká jeden ze spokojených diváků. Festival her Járy Cimrmana pokračuje v letním kině Pod Splávkem každou sobotu až do 22. září. Hodina začátku je proměnlivá, záleží na tom, kdy zapadne slunce.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)