Kam na dovolenou? Muzeum Vysočiny zve „za hranice všedních dnů“

Dovolená tématem výstavy v Muzeu Vysočiny (zdroj: ČT24)

Kam letos pojedete na dovolenou? Otázka, která ještě před stoletím nebyla nic samozřejmého. Nárok na placenou dovolenou byl uzákoněn až za první republiky a volno si zaměstnanci mohli vzít jen na pár dní v roce. Jak dovolená vznikla a jak ji trávili i tráví Češi, ukazuje speciální letní výstava v jihlavském Muzeu Vysočiny.

Výstava návštěvníky seznamuje nejen s dovolenou, ale také s proměnou školních prázdnin. Od předválečných časů, kdy pobyty na letních bytech byly běžnou součástí života lépe situovaných rodin. První zaměstnanci, kteří po první světové válce dostali ze zákona nárok na placené volno, byli horníci. Větší rozmach organizovaného cestování ale nastal až ve druhé polovině dvacátého století. 

Samostatnou kapitolou jsou na výstavě cesty do ciziny v dobách socialistického Československa.  Návštěvníci si můžou zkusit vyplnit žádost o výjezdní doložku nebo o pas a také si připomenout, že nesnadné vycestování na Západ udělalo z Československa chalupářskou velmoc. „Snad v žádné zemi na světě, kromě Švédska, není tolik chalupářů jako u nás,“ upozorňuje kurátorka výstavy Ludmila Moržolová.

Zájemci se dozví také něco o vzniku turistiky, výletech na hory, trampingu, vodáctví či letních táborech. Navíc si můžou vyzkoušet vyhledat spojení v papírovém jízdním řádu, naplánovat dovolenou „prstem po mapě“ nebo vyzkoušet své znalosti morseovky. „Za hranice všedních dnů“ zve jihlavské muzeum do 3. září.