Jen aby se nezadusil. Festival Concentus Moraviae slavnostně zahájil kašlací koncert

Slavnostní zahájení Concentus Moraviae obstaralo kašlání (zdroj: ČT24)

Fúzi klasické hudby a humoru letos nabízí festival Concentus Moraviae. Slavnostní zahajovací koncert v kulturním domě v Bystřici nad Pernštejnem nabídl krom obligátní skladbičky Johna Cage 4'33'', při níž nikdo na nic nezahraje, také Loriotův kašlací koncert. Festival se koná v téměř dvou desítkách měst na Moravě a na Vysočině a potrvá až do 27. června.

Na koncertech klasické hudby si člověk někdy připadá jako v sanatoriu, obzvlášť v době sezony chřipky či nachlazení. Mezi větami symfonií hledištěm otřásá kašel, nebo přímo chrchlání, a dusivý záchvat nebožáka, který v souladu s Murphyho zákony obvykle z prostředku řady prchá ze sálu, zažil snad každý pravidelný návštěvník koncertních síní či divadelních sálů.

Právě na tuberkulózní chování návštěvníků upozorňuje Loriotův kašlací koncert, kterým pod taktovkou Marka Ivanoviče PKF – Prague Philharmonia zahájila festival Concentus Moraviae. „Pokud jde o zakašlání, které se stane lavinou, která se šíří publikem, to je něco, na co už jsme vlastně všichni zvyklí,“ usmívá se dirigent.

Úsměvy však neměl vyvolat jen první festivalový večer, protože nadsázka a humor jsou tématem celého ročníku. „Mnoho lidí si myslí, že klasická hudba je velmi vážná a často velmi nudná, ale není to tak, je to velmi vzrušující a zábavné. Mnoho skladatelů mělo smysl pro humor, mnoho hudebníků ho má,“ ubezpečil dramaturg festivalu Jelle Dierickx.

Festival potrvá až do 27. června. Zahraje třeba ansámbl Atonor, který místo hudebních nástrojů používá plastové lahve, telefony nebo pingpongové míčky, nebo kvarteto Ensemble Odd Size, jež přichystalo provedení Händelova oratoria Mesiáš bez sboru, orchestru i dirigenta.