Jakub Nemčok: V kůži Martyho jsem nikdy nebyl, seriál #martyisdead je i naučné video

Jakub Němčok hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Nikdo si kyberšikanu nedokáže představit, dokud se ho netýká, obává se Jakub Nemčok, představitel titulního hrdiny v internetovém seriálu #martyisdead, jehož tématem je právě šikana na síti. Jako vůbec první český seriál získal před pár dny mezinárodní cenu Emmy. Podle Nemčoka může příběh pomoci dětem i rodičům lépe porozumět internetovým rizikům.

Seriál #martyisdead natočil Pavel Soukup podle scénáře Jaroslava T. Mišky a Jana Stehlíka. V kategorii krátkých seriálů na mezinárodních cenách Emmy uspěl v konkurenci více než čtyřicítky projektů.

Ve finálovém výběru ho porota upřednostnila před australskou komedií o obyčejné dívce, kterou proslaví internetový mem z její autonehody, příběhem s LBTQ+ tematikou ze současného Singapuru a před docu-reality o vynálezci, jenž svými protézami zlepšuje život lidem v Argentině.

Líbací konkurz

„Jsem hrozně rád, že jsem mohl být součástí takového historického okamžiku v české kinematografii,“ netají se Jakub Nemčok. Pro dvaadvacetiletého herce byla hlavní role Martyho první velkou hereckou příležitostí před kamerou. Předtím se objevil spíše v epizodních úlohách, jeho hlas ale může být divákům povědomý z dabingu, třeba ze sitcomu Průměrňákovi.

K internetovému seriálu #martyisdead se dostal přes konkurz. „Vybrali scénu, kdy se Marty snaží dostat ze své přítelkyně choulostivé fotky, takže jsem se musel na castingu líbat se spoustou protagonistek, aby našli ten správný pár,“ popisuje.

Martymu jsem někdy nerozuměl

Seriál je postaven na rekonstrukci událostí, které vedly ke smrti hlavního hrdiny. Tou příběh začíná. Rodiče postupně odkrývají, že jejich dospívající syn byl vystaven kyberšikaně.

„Nikdo si tu situaci asi nedokáže představit, dokud v ní není,“ domnívá se Nemčok. Sám prý v některých momentech své postavě ne úplně rozuměl. „Místy to bylo problematické, protože Marty se dostane do situací, ve kterých jsem se já v životě neocitl ani jsem se k nim nepřiblížil. Takže jsem nevěděl, jak to provést,“ přiznává.

Režisér Pavel Soukup s herci Petrou Bučkovou a Janem Grundmanem
Zdroj: Mall.tv/Tomáš Hejzlar

Seriál je poučením pro děti i rodiče

Připouští, že téma seriálu mohlo na mezinárodních cenách rezonovat i s přihlédnutím k současné situaci, kdy lidé kvůli různým protikoronavirovým omezením tráví více času na síti a riziko kyberšikany tak roste. Podle něho je každopádně třeba internetové nebezpečí neustále připomínat. 

„Když jsem byl ve věku Martyho, dostal jsem nějaké dotazy na nahé fotky, ale hned jsem je dal stranou. Teď jsem už v dospělejším věku, kdy se nad tím lidé víc zamyslí, ale děti nevědí, jak k tomu racionálně přistoupit,“ obává se Němčok. „Seriál ukazuje realitu, neberu ho jen jako filmový kousek, ale i jako varovné video, které by měli vidět jak děti, tak dospělí, aby mohli v takové situaci pomoct.“

Podobné téma, i když jinou formou, zpracoval nedávno také dokument V síti režisérů Víta Klusáka a Barbory Chalupové. Snímek zachycující praktiky internetových predátorů vedl až k trestnímu stíhání některých aktérů.