Ikony českého skla se postavily lidem do cesty v obchodním domě

Mistři českého skla se staví lidem do cesty (zdroj: ČT24)

Ikony českého sklářství jako Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová či Bohumil Eliáš senior, ale i práce nastupující generace představuje výstava Glass Line. Sklo foukané, lepené, tavené i s optickými klamy vystavuje v pražském obchodním domě Kotva. Snaží se tak nabídnout špičkové skleněné umění i lidem, kteří ho sami nehledají.

Na návštěvníky čeká na 40 objektů od drobných kusů až po rozměrné plastiky. „Je to pouze malá ukázka toho, jak čeští skláři dokážou mistrně pracovat se sklem, ať už ve žhavé podobě, kdy se sklo ručně tvaruje přímo u sklářské pece, nebo jej potom týdny a měsíce pečlivě a trpělivě opracovávají broušením a leštěním,“ zve kurátor Lukáš Hora.

Expozici Glass Line pořádá společnost Art Lines, která stojí také za sochařským festivalem v ulicích Sculpture Line. I proto jsou objekty umístěny v rušném obchodním domě. Pořadatelé podle svých slov chtějí umělecké sklo doslova postavit lidem do cesty.

Legendy českého skla

„Uprostřed výstavního prostoru je jedna z velkých plastik taveného skla dvojice Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová. Oba jsou legendami českého sklářství. Patří mezi nejlepší skláře na celém světě,“ pokračuje Hora.

Expozice dále nabízí práce Bohumila Eliáše staršího i mladšího. Syn volně navazuje na uměleckou kariéru svého otce. Stejně jako on je malíř, a tak na sklo maluje. Tomáš Brzoň zase pracuje se světlem, které na sklo dopadá a výrazně mění jeho barvy.

Elegantní skleněné objekty Petra Hory jsou zastoupeny v řadě muzeí a sbírek po celém světě, jeho plastiky byly vystaveny i na světové výstavě Expo 2015 v Miláně.

Další umělci nabízejí opět jinou techniku práce. „Tomáš Hlavička vystudoval architekturu, ale přiženil se do rodiny světově známého skláře Pavla Hlavy, od kterého se naučil sklářské řemeslo a teď vytváří unikátní skulptury,“ vysvětluje Lukáš Hora. Do jednotlivých vrstev skla vkládá proužky stříbra a zlata, dosahuje tak třpytivého efektu.

Výstava ukazuje i práce zatím méně známých jmen českého sklářství. Michal Macků přišel s inovativní technikou, díky které kombinuje práci sklářů a fotografů. Díky sklu a sazím mohl vytvořit třeba vlastní portrét. Zastoupené autory doplňují také Rudolf Burda, Ivana Šrámková či Jan Exnar. Výstava Glass Line trvá v obchodním domě Kotva až do ledna.