Tři umělce do skla. Stanislav Libenský Award představuje soutěžní díla

Soutěž Stanislav Libenský Award podeváté představuje to nejlepší od mladých sklářů z celého světa. Letos cenu vyhrál student z Ústí nad Labem Martin Opl. Spolu s dalšími třiceti umělci vystavuje do 20. listopadu v pražském Centru DOX.

Mezinárodní soutěžní výstava nese jméno jednoho z nejvýznamnějších českých sklářských výtvarníků. Představuje práce absolventů vysokých uměleckých škol, kteří ve své závěrečné práci použili sklo. V letošním ročníku mělo své zástupce devět zemí.

Třetí místo obsadila Slovenka Patrícia Šichmanová. „Chtěla jsem zachytit nekonečný pohyb vody, který nikdy nezůstane v klidu. Dala jsem mu do cesty překážky, stejně jako nám je dává život – i tady tok vody zastavují nebo mění jeho směr,“ popsala své dílo s názvem Tekutost.

Patrícia Šichmanová / Tekutost, 2017
Zdroj: Centrum současného umění DOX

Na druhé pozici se umístil George William Bell, britský umělec studující v Dánsku. Porotu zaujaly jeho Vzorky abstrakce. „Myslím si, že čeští tvůrci mají bohaté zkušenosti s broušením skla. Je hezké vidět, že současní autoři mají na čem stavět. Sám jsem ale ovlivněný spíše skandinávským designem,“ přiznává.

George William Bell / Vzorky abstrakce, 2017
Zdroj: Centrum současného umění DOX

Vítěze devátého ročníku Martina Opla více než design skla zajímá astrofyzika. Absolvent Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí  nad Labem nazval své dílo Viditelné a neviditelné. „Světelný zdroj vyzařuje světelné vlny. Ty jsou polarizovány odrazem od zavěšené desky, která obsahuje vnitřní napětí, a to se pak v analyzátoru zobrazuje v podobě interferenčních obrazů,“ popsal vítěznou práci.