Hudební obrazy Rumena Sazdova jsou k vidění na Smíchově

Praha - Podnikatelské centrum v Praze 5 dnes otevírá výstavu obrazů bulharského výtvarníka Rumena Sazdova žijícího a tvořícího v Praze. Umělec patří k výtvarníkům, pro něž obraz dýchá hudbou a výrazové prostředky jako pastelové barvy, figurativní kresbu, olejomalbu či grafické zpracování často spojuje s hudebními motivy. Malíř je znám také tím, že rád vytváří své obrazy "naživo" při koncertním vystoupení.

Sazdovovy obrazy pulsují živelnou energií, ať již jde o poetické zobrazení živých hudebníků či fantazii vzbuzovanou interpretací nesmrtelných klasiků nebo symboliku zřetelně odkazující k legendám a mýtům.

Akademický malíř Rumen Sazdov se narodil r. 1959 v bulharském Kjustendilu. Po absolvování Střední umělecké školy v Sofii studoval čtyři roky malířství na Universitě Cyrila a Metoděje ve Velikom Tarnovu. V roce 1989 se stěhuje do Prahy a v devadesátých letech jsou mu uspořádány výstavy v předních světových metropolích (Praha, Paříž - např. aukční síň Drouot Richelieu). Sazdovovy autorské práce jsou součástí soukromých sbírek ve 29 státech na čtyřech kontinentech světa. Majiteli děl pana Sazdova jsou mimo jiné princ Kiril Tarnovski, španělská markýza Gloria Ferera des Monsolis, hraběnka Kristine d' Barout, monacká princezna Stefanie, madame Chirac, kytarista skupiny Scorpions, paní Livie Klausová a jiné významné osobnosti.