Forman: Troufnu si spíš na argentinský film ve Finsku než na český v Česku

Karlovy Vary - Světovou premiéru bude mít na festivalu ve Varech film Dobře placená procházka, který po uvedení této buffo opery v Národním divadle natočil Miloš Forman. "Dobře placená procházka je takový poklad české národní kultury. Čím se identifikuje národ? Řečí. A řeč Jiřího Suchého je nejen nádherně poetická, ale má i humor," domnívá se Forman.

Režisér, který žije a točí několik desetiletí ve Spojených státech, přijel na slavnostní zahájení 44. ročníku karlovarského festivalu, kde mu byla v roce 1997 udělena cena za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Natočit ale v Česku český film se nechystá, prý by se nejspíš neodvážil. „Neumím si představit, že bych točil v češtině, kdy nerozumím každému slovu, každému momentu,“ prohlásil Forman.

Miloš Forman se narodil v roce 1932 v Čáslavi. Absolvoval pražskou FAMU a během 60. let patřil k předním tvůrcům nové vlny československého filmu. Se smyslem pro hořce ironický humor odhaloval ve svých filmech (Konkurs, Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky) slabosti a problémy obyčejných lidí. Od konce 60. let působí v USA, kde navázal na svou předcházející tvorbu. Světový úspěch získal filmem Taking Off, pětioscarovým Přeletem nad kukaččím hnízdem, Vlasy, Amadeem nebo Mužem na měsíci.

Rozhovor s Milošem Formanem (zdroj: ČT24)