Filmy okořeněné Bollywoodem

Praha - Tradiční bollywoodský film je pestrý jako směs indického koření: napětí a humor namíchané s romantikou, milostnou zápletkou i akční scénou - a samozřejmě tancem. Snímky z bollywoodské produkce mohou do 9. října zhlédnout návštěvníci pražských kin Světozor a Evald.

Stejně jako Indie i bollywoodský film se ale v posledních letech mění. Nová generace filmařů, vystudovaných na Západě, od komerce čím dál častěji upouští a točí umělecké snímky téměř evropského střihu.

„Na síle nabývají filmy, které nejsou klasickým romantickým příběhem se zpěvy a tanci, ale snaží se o složitější výpověď. Máme letos spoustu filmů, které se zabývají mladými lidmi a zobrazují nelehký úděl dospívajících lidí, ať už z města, nebo vesnice,“ upozornil umělecký ředitel Festivalu bollywoodských filmů Radim Špaček.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Přehlídku letos doprovází podtitul: Našlapáno filmovými zážitky. „Promítat budeme opravdu reprezentativní vzorek aktuální indické kinematografie – jak komerční trháky, tak umělecké filmy, které by nálepku Bollywood už braly jako urážku, ale na diváky překvapivě zabírají víc než klasické trháky natočené dle obvyklých schémat,“ uvedl Špaček. Dodal, že některé se s úspěchem promítaly i v Cannes, například snímek Udaan (Útěk) o komplikovaném vztahu syna a jeho despotického otce. Na programu kina Světozor je dnes od 18:15.

Indická filmová produkce se dělí podle místa vzniku, použitého jazyka, žánru nebo komerční úspěšnosti do různých skupin. Pražský festival nabídne i tamilské nebo maráthské snímky, nejznámější produkce, pro niž se vžilo označení Bollywood, vzniká ale v bombajských studiích. Každým rokem se v Bombaji vyprodukuje přes 1 000 filmů, které vydělají dvě miliardy dolarů (asi 35 miliard Kč).

Vedle filmového programu čeká na návštěvníky festivalu i doprovodný Bollywoodský jarmark, na kterém budou ve vestibulu kina Světozor k dostání indické delikatesy, „cetky a hadříky“ a hrát se bude populární indická hra carrom, nebo Bollywood party s bollywoodskými hity.