Festival Dvořákova Praha odmítl ruského dirigenta, Nohavica Putinovu medaili nikoliv

Svůj program v reakci na ruskou agresi upravují některé kulturní instituce a akce. Festival Dvořákova Praha zrušil zářijové vystoupení ruského dirigenta Valerije Gergijeva. Důvodem je jeho podpora současné ruské zahraniční politiky a prezidenta Vladimira Putina. Naopak písničkář Jaromír Nohavica nechce vracet vyznamenání, které od Putina před čase obdržel – dostal je podle svých slov za písně. Slovácké divadlo se svůj názor na aktuální situaci rozhodlo říct zařazením nové hry o ruských dezinformacích.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Momentální dění na Ukrajině nemůžeme ignorovat a nechat bez reakce a projevu solidarity nejen vůči nevinným obětem nastupující války. Za festival jednáme jasně a rušíme vystoupení dirigenta Valerije Gergijeva, a to vzhledem k jeho historicky doložitelné podpoře agresivní ruské zahraniční politiky a samotného prezidenta Putina. Situace se týká nás všech, kteří žijeme pro demokracii, byť bychom politiku od umění raději chtěli oddělovat,“ uvedl k podobě Dvořákovy Prahy ředitel pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář.

Gergijev měl s Mnichovskými filharmoniky a violoncellistou Trulsem Mørkem vystoupit v Praze 9. září. Obsazení nového dirigenta hostujícího orchestru pořadatelé prý oznámí v nejbližším možném termínu. Vstupenky na tento večer nabízí Dvořákova Praha v předprodeji již od listopadu loňského roku, případným zájemcům o vrácení vstupného vzhledem ke změně účinkujícího vyjdou pořadatelé vstříc.

Gergijeva nechtějí v La Scale ani Carnegie Hall

Gergijev má problémy i jinde v zahraničí. Milánský starosta Giuseppe Sala a šéf operního domu La Scala Dominique Meyer ruského dirigenta ve čtvrtek 24. února vyzvali, aby se přihlásil k míru – důvodem byla dirigentova podpora politiky ruského režimu. „Pokud to neudělá, tak budeme nuceni oželet spolupráci,“ uvedl Sala. Gergijev má v operním divadle dirigovat v první polovině března operu Petra Iljiče Čajkovského Piková dáma.

Kritice za spolupráci s ruským dirigentem čelili i Vídeňští filharmonici, kteří tento týden začali v New Yorku své americké turné, na kterém je měl dirigovat právě Gergijev. Kritiku sice odmítl člen vedení orchestru Daniel Froschauer s tím, že „kultura se nesmí stát místem politických střetů“, ale vedení Carnegie Hall oznámilo, že ani Gergijev a ani klavírista Denis Matsujev na třech plánovaných koncertech nevystoupí. Změny byly podle Carnegie Hall způsobeny „nedávnými světovými událostmi“.

Podle agentury DPA se Gergijev, který působí jako hlavní dirigent filharmonického orchestru v Mnichově, zatím nemíní ke konfliktu vyjadřovat.

Ruský dirigent Valerij Gergijev řídí Symfonický orchestr Mariinského divadla v Petrohradě při koncertě v Praze (2018)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Nohavica: Mám medaili za písně, ne válčení

Podobný názor jako Vídeňští filharmonici má i Jaromír Nohavica. Události na Ukrajině označil za hrozné, medaili, kterou před čtyřmi lety převzal přímo od ruského prezidenta, ale vracet nehodlá. „Puškinovu cenu jsem dostal za písně, a ne za válčení,“ vysvětuje.

Putin písničkáře v roce 2018 podle oficiálního vyjádření Kremlu za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a vzájemné obohacování národních kultur. Kritici písničkáři tehdy vyčítali, že nahrává Putinovi.

Ocenění je udělováno jak ruským občanům, tak cizincům. V roce 2004 ji dostal i slovenský spisovatel a překladatel Ján Štrasser. Ten se ale ocenění v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem vzdal, informoval slovenský web Teraz.sk. „Bohužel Puškinova medaile je i Putinova medaile, certifikát o jejím udělení podepsal prezident Ruské federace,“ uvedl Štrasser.

Gagarin vypráví o dezinformacích

Slovácké divadlo se rozhodlo v reakci na ruskou invazi změnit programový plán. V květnu přibude premiéra hry Vzlet a pád Jurije Gagarina. Herci ji začnou zkoušet v režii uměleckého šéfa divadla Lukáše Kopeckého v příštích dnech.

Podle herce a zároveň mluvčího divadla Josefa Kubáníka se příběh prvního kosmonauta věnuje době, kdy byla ideologie důležitější než pravda, výhra ve vesmírných závodech důležitější než bezpečí jednotlivců a kdy se určití lidé nemuseli díky svému postavení za svá rozhodnutí zodpovídat.

„Ústřední tématem jsou dezinformace a překrucování faktů. Tedy praxe, která byla sovětskému, nyní ruskému vedení země vždycky blízká,“ upřesnila ředitelka uherskohradišťské scény Libuše Habartová.

Solidaritu Ukrajině vyjádřilo divadlo v minulých dnech vyvěšením ukrajinské vlajky. „Se vší vážností odmítáme jakoukoliv agresi Ruska a jeho kroky považujeme za barbarské a ohrožující bezpečnost celé Evropy, potažmo celého světa,“ uvedla ředitelka. Herci také před každým představením chtějí předstoupit před diváky, aby vyjádřili svůj odmítavý postoj k válečnému konfliktu.