Ed Sheeran nevykradl hit Marvina Gaye, rozhodla porota

Britský písničkář Ed Sheeran vyhrál další soudní spor kvůli plagiátorství. Newyorská porota se shodla na tom, že jeho hit Thinking Out Loud z roku 2014 není vykradený z písně Let's Get It On z roku 1973 od amerického soulového zpěváka Marvina Gaye. Dědicové Gayeova spoluautora tvrdili, že jim Sheeran, Warner Music Group a Sony Music Publishing dluží peníze za porušení autorských práv. O náročném období i kvůli soudním přím pojednává aktuální Sheeranova deska Subtract.

Spor se táhl roky. Rozsudek byl vynesen po dvoutýdenním procesu, během něhož Sheeran píseň Thinking Out Loud také zahrál.

Obhajoval se, že skladbu složil se svou kamarádkou Amy Wadgeovou a že jej inspirovali prarodiče a milostný vztah, který tehdy měl. Poznamenal také, že kvůli soudu nemohl na pohřeb své babičky v Irsku a že mu ten čas nikdo nevrátí. Muzikolog ze Sheeranovy obhajoby soudu řekl, že údajně problematická sekvence čtyř akordů byla použita v několika písních ještě předtím, než Gayeův hit v roce 1973 vyšel.

Hudební publicista Pavel Klusák o plagiátorství v hudebním světě (zdroj: ČT24)

Keisha Riceová, která zastupovala Townsendovy dědice, během procesu uvedla, že její klienti si nenárokují vlastnictví základních hudebních motivů, ale „způsob, jakým byly tyto společné motivy jedinečně zkombinovány“.

Sheeran: Nechci být spořicím prasátkem

Sheeran prohlásil, že by se vzdal své hudební kariéry, pokud by jej porota shledala vinným.  „Jasně, že jsem s výsledkem tohoto procesu velmi spokojen. Zdá se, že nakonec přece jen nebudu muset skončit se svou prací. Zároveň jsem ale neskutečně frustrovaný z toho, že neopodstatněná tvrzení, jako tato, nakonec mohou skončit u soudu,“ uvedl v připraveném prohlášení.

Už během projednávání sporu Sheeran rozzlobeně zdůrazňoval, že tento případ ohrožuje všechny hudebníky, kteří skládají vlastní hudbu. „Kdyby porota rozhodla v této věci opačně, mohli bychom se rovnou rozloučit s tvůrčí svobodou písničkářů,“ obává se. „Nejsem a nikdy nedovolím, abych se stal prasátkem, kterým by kdokoliv mohl zatřást,“ prohlásil také zpěvák.

Emoce z obvinění, kterým čelil, zúročil ve své tvorbě. Se soudními tahanicemi, smrtí blízkého přítele i diagnózou vážné nemoci své ženy se vyrovnává na nejnovější desce Subtract, která v těchto dnech vychází. 

Kathryn Townsend Griffinová, dcera Gayeova spoluautora Eda Townsenda, která obvinila Sheerana z porušení autorských práv, rozhodnutí poroty nijak podrobně nekomentovala. Podle BBC pouze novinářům čekajícím před budovou řekla, že „Bůh je pořád dobrý“. 

Obvinění z plagiátorství čelil Pharrell Williams i Led Zeppelin

Ohledně písně Thinking Out Loud čelí Sheeran rovněž žalobám ze strany společnosti vlastněné investičním bankéřem Davidem Pullmanem, která drží autorská práva na Gayeovu píseň.

Loni Sheeran vyhrál soudní spor o plagiátorství týkající se jeho písně Shape of You z roku 2017. Sheeran čelil obvinění, že pro refrén svého hitu opsal některé části songu Oh Why z roku 2015, jehož autory jsou zpěvák Sami Chokri alias Sami Switch a hudební producent Ross O'Donoghue. Řešila se i Sheeranova píseň Photograph a její podobnost se skladbou Amazing od Thomase Leonarda a Martina Harringtona. Věc nakonec dotčené strany urovnaly mimosoudně. 

Gayeovi dědicové v roce 2015 získali 5,3 milionu dolarů ze soudního sporu, v němž tvrdili, že píseň Blurred Lines od Robina Thickea a Pharrella Williamse okopírovala Gayeovu Got to Give It Up.

Podobných případů, kdy se řeší pouhá inspirace jiným dílem, je v historii nepřeberné množství. Týkaly se i takových hvězd, jako jsou kapela Led Zeppelin a jejich skladba Stairway to Heaven. V Česku se zase řešil spor mezi kapelou Support Lesbiens a zpěvákem Janem Kalouskem.