Čtení v divadle Komedie připomíná Arnošta Lustiga

Praha - Fanoušci i přátelé Arnošta Lustiga uctili jeho památku veřejným čtením. Vzpomínkový večer ke druhému výročí úmrtí spisovatele Arnošta Lustiga se konal včera v Divadle Komedie. Na pódiu divadla přednesli povídku z knihy Démanty noci například kardiochirurg Jan Pirk nebo herečka a operní pěvkyně Soňa Červená.

Setkání bylo dále doprovodnou akcí k udělení Ceny Arnošta Lustiga, jíž založila k připomenutí tohoto spisovatele Česko-izraelská smíšená obchodní komora. Prvním laureátem ceny se loni stal biskup Václav Malý, ten letošní bude znám 12. dubna.

Během komponovaného večera četli z Lustigovy knihy Démanty noci členové výboru Ceny Arnošta Lustiga, lékař Jan Pirk, publicista Jefim Fištejn, nakladatelka Markéta Mališová, pěvkyně Soňa Červená nebo tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Terezín, Osvětim, Buchenwald

Arnošt Lustig zemřel 26. února 2011 ve věku 84 let. Hlavním tématem jeho tvorby byl holokaust z pohledu bezbranného jedince. Jako židovský mladík prošel Terezínem, Osvětimí a Buchenwaldem. Život si zachránil útěkem z transportu.

Ve své tvorbě popisoval i nejintimnější detaily ze života svých hrdinů, o utrpení vždy hovořil věcně a střízlivě. Všechna životní strádání ale prožíval s humorem, který ho nikdy neopustil.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)