Čínskou návštěvu oslavil i Krteček. Podle FAMU je prodej figurky nešťastný

Návštěva čínského prezidenta v Česku není podle agentury Nová Čína jen historickou událostí, ale „dává také nový impuls vzkvétajícím čínsko-českým vztahům“. To někteří Číňané na internetu nazývají „přátelstvím pandy a krtka“. Naráží na nové filmy s Krtečkem, které vznikly v čínských studiích a v Číně se začaly vysílat v pondělí. Seriál se však setkal s kritikou. Zástupci FAMU považují použití postavičky za nešťastné.

Studenti pražské filmové fakulty vyvěsili na protest proti pražské návštěvě čínského prezidenta a nejvyššího představitele tamní komunistické strany Si Ťin-pchinga na své budově na nábřeží tibetskou vlajku. Zástupci FAMU navíc označili za nevhodné použití postavičky Krtka od Zdeňka Milera pro nové animované filmy vyráběné v Číně.

FAMU: Prodej práv popírá původní estetiku

„Domníváme se, že prodej práv k této postavičce do Číny zcela popírá původní estetiku a hodnotu Milerova originálního díla,“ stojí v prohlášení studentů i pedagogů FAMU.

Studentka Centra audiovizuálních studií Haruna Honcoopová potvrdila, že zástupci Akademického senátu školy v čele s děkanem Pavlem Jechem a také část studentů, především z kateder produkce, dokumentárního filmu nebo audiovizuálních studií, považují za nešťastné „zneužívání“ animované figurky Krtečka. „Samozřejmě vycházíme jen z dostupné pilotní ukázky,“ dodala Haruna Honcoopová. 

„Považujeme za nedůstojné, že prezident Miloš Zeman používal při svých minulých cestách do ČLR tuto figurku jako jeden z nástrojů pro prosazování obchodních zájmů ČR,“ říkají budoucí filmaři. Obávají se, že návštěva čínského prezidenta může znamenat neblahý precedent v politické orientaci České republiky. „Přejeme si, aby podobné absurdity zmizely z politického dění této země, aby obhajoba lidských práv i svobodného umění byly na denním pořádku v obou zemích,“ uvedli studenti FAMU. 

Podobu nových dílů s Krtkem už po loňském uvedení ukázky kritizovali někteří čeští filmaři, třeba scenárista a profesor animované tvorby na FAMU Jiří Kubíček. Zmínil také to, že Krtkův autor Miler zásadně odmítal i zásahy svých kolegů a chtěl mít do detailu podobu postavičky ve své režii.

Milerová: S kritikou jsem počítala

Jeho vnučka Karolína Milerová, která koprodukční smlouvu s čínskou televizí uzavřela, připouští, že nový Krtek je jiný a že Miler si nepřál, aby v jeho díle někdo pokračoval.

Karolína Milerová
Zdroj: ČT24/ČTK

Nový Krtek a jeho dobrodružství s Pandou však podle Milerové z původní postavičky vycházejí. Krtek ale vypadá jinak už proto, že je trojrozměrný a bude mít pravděpodobně za diváka starší děti, než měl původní Krteček, uvedla Milerová. S kritikou nového seriálu prý počítala, setká se s ní podle ní většina toho, co přináší nějakou změnu.

První díl seriálu odvysílala na počest návštěvy čínského prezidenta TV Barrandov v pondělí večer. Na sociálních sítích se objevily spíše negativní reakce. Nový Krteček je údajně infantilní, příliš upovídaný a kvalita animace není dostatečná. Celá první série by se měla v Česku objevit od léta. O tom, která televize ji bude vysílat, se zatím jedná.

V Číně se seriál začal vysílat také v pondělí. Čínská oficiální agentura Nová Čína na Twitteru ilustrovala „přátelství pandy a krtka“ obrázkem české holčičky držící pandu a čínské holčičky s krtkem.

Nové filmy s Krtečkem vznikají v koprodukci čínské společnosti CCTV Animation a Milerové firmy Little Mole Cartoon, do níž jako investor a společník vstoupila čínská společnost CEFC, která v Česku hojně investuje, mimo jiné koupila podíl v mateřské firmě televize Barrandov.