Chalupeckého cenu pro mladé výtvarníky nevyhraje nikdo, a zároveň všichni

Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého se rozhodli, že se 31. ročník obejde bez vítěze. Umělci a umělkyně nominovaní letos na ocenění pro výtvarné umělce do 35 let totiž odmítají princip soutěže. Doufají, že se díky tomu dostane stejného prostoru a pozornosti všem, aniž by publikum od jejich tvorby odváděla potřeba srovnávání. Ceremoniál, při němž mělo původně padnout jméno laureáta za rok 2020, nahradí dvoudenní sympozium pro veřejnost.

„V našich očích není Cena Jindřicha Chalupeckého trofejí jediného laureáta či laureátky, jediného pomyslného vítěze, nýbrž společným oceněním pestré směsice umělkyň a umělců a jejich odlišných uměleckých východisek, jejichž porovnávání nemá smysl,“ uvedli finalisté ve společném prohlášení.

„Považuji za zásadní, aby cena podporovala práci umělkyň a umělců a co nejsrozumitelněji ji komunikovala širší veřejnosti. Nemyslím si, že je k tomu nutně potřeba, aby někdo nakonec ,vyhrál', navíc v disciplíně, ve které z principu soutěžit nelze. Jsem ráda, že se letošní finalistky a finalisté takto rozhodli, a doufám, že se nám také s jejich pomocí podaří prosadit dlouhodobější změny,“ vítá rozhodnutí finalistů ředitelka pořádající Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová.  

Jako ve světě

V Ceně Jindřicha Chalupeckého už v minulosti zaznamenali ze strany laureátů podobné tendence. Roman Štětina v roce 2014 a loňský laureát Andreas Gajdošík se rozhodli při vyhlášení rozdělit ocenění mezi všechny finalistky a finalisty.

Podobný vývoj lze sledovat také na mezinárodní scéně. Umělkyně a umělci nominovaní na loňskou prestižní britskou Turnerovu cenu odmítli vzájemné srovnání vzhledem k sociální citlivosti a politické angažovanosti svých děl. 

Už v roce 2017 udělali podobné gesto finalisté slovenské Ceny Oskára Čepana, kteří namísto individuálních prezentací vytvořili společný výstavní projekt a cenu získali jako kolektiv. 

Finále v Ostravě

Tradicí finále je společná výstava finalistů. Nominovaní autoři 31. ročníku se původně měli prezentovat v Národní galerii, ta ale letos dlouholetou vzájemnou spolupráci odmítla, protože vzhledem k velkému výpadku příjmů upřednostňuje před realizací partnerských programů své vlastní.

Chalupeckého finalisté se tak představí poprvé v Ostravě (dosud kromě Prahy hostila finálovou výstavu střídavě také Moravská galerie v Brně). Jejich díla vystaví od 14. října galerie Plato. Sympozium pro veřejnost, které nahradí slavnostní vyhlášení vítězů, se bude konat také v Ostravě, a to 4. a 5. prosince.

Pro rok 2020 má soutěž pět finalistů. Protože ale porota do finále poslala i jednu dvojici a jedno umělecké uskupení, je ve finále celkem devět mladých umělců. Desítku umělců doplňuje ještě finalistka z loňského ročníku Alma Lily Raynerová, která se ho nemohla zúčastnit ze zdravotních důvodů.