České centrum v New Yorku se přesune do opravené Národní budovy

New York - Za necelé dva týdny se na newyorské 73. ulici v Upper East Side po sedmi letech rekonstrukce znovu otevřou dveře České národní budovy. Bude patřit jak krajanským spolkům, tak českému konzulátu a Českému centru, které doposud sídlily v nedaleké Madison Avenue.

Ve službách české kultury

„Dramaturgii Národní budovy bude mít na starost České centrum. Bude zde kino, galerie a společenský sál. Mimo hledání vhodného programu a využití velkého potenciálu zde je ještě výzva naučit publikum chodit do nových prostor,“ říká Marcel Sauer, nedávno pověřený řízením newyorského Českého centra, který už má za sebou vedení Českého centra ve Vídni.

Na novém místě chce České centrum prezentovat českou kulturu v mnohem větší míře než doposud, bude pokračovat v úspěšných projektech jako jsou retrospektivy českých režisérů, ale má i nové nápady. Chce například navázat užší spolupráci s Národním filmovým archivem i s mladými českými filmaři. „Chystáme i tematické cykly dokumentů - prvním bude několik filmů zaměřených na historii střední Evropy. Osobně se velmi těším na cyklus němých filmů s improvizovaným hudebním doprovodem,“ dodává Sauer. Kromě kulturním akcí chce Česká národní budova v budoucnu nabídnout i kurzy češtiny.

Výstavní prostor představí napříklaf kubistickou architekturu v Česku a v plánu je i uvedení výstavy „Šumná a bezbranná“, která vychází z pořadu České televize Šumná města.

Z vlastních zdrojů

Českou národní budovu v New Yorku postavili čeští krajané podle návrhu architekta Williama Frohna z dobrovolných sbírek v letech 1895-97. Vzápětí se stala hlavním centrem Čechů a Slováků, kterých byly v okolí na konci 19. století tisícovky. Historii budovy i život českých krajanů přiblíží připravovaná první výstava v galerii.

Delší a dražší rekonstrukce 

V roce 2001 koupila od krajanů chátrající budovu v hodnotě 450 milionů korun Česká republika za symbolický jeden dolar. Na oplátku může místní krajanský spolek Bohemian Benevolent & Literary Association užívat celé třetí patro. „Zájem o členství v krajanských spolcích je značný a stále se zvyšuje. Vzhledem k tomu, že Česká republika prošla určitým vývojem a je jiná než před dvaceti lety, mladá generace českého původu žijící v New Yorku chce navštívit Česko, zemi, kde mají kořeny,“ říká prezident asociace Joseph Balaz.

Oficiálně zahájí Česká národní budova provoz ve čtvrtek 30. října. Podle původních plánů měla být její rekontrukce dokončená už v roce 2004. Projekt se ale potýkal s mnoha problémy a původní rozpočet 250 milionů se za tu dobu navýšil téměř třikrát.