Bráchové Orozovič a Němec si ničí život láskou k Veronice Khek Kubařové

Divadlo Ungelt uvedlo hru Brácha (zdroj: ČT24)

Pražské komorní divadlo Ungelt uvedlo novinku Brácha. Hra britského dramatika Simona Graye je postavena na lásce dvou bratrů k jedné ženě. V české premiéře příběhu, který autor věnoval svému vlastnímu bratrovi, hrají Marek Němec, Igor Orozovič a Veronika Khek Kubařová.

Je silnější láska k ženě, nebo sourozenecké pouto? Otázka, se kterou se celý život perou dva bratři. Připomínají si okamžiky, nad nimiž se často jen mávne rukou. „A pak zjistíme na konci života, že i ten vztahový život strašně ovlivnily,“ podotýká představitel jednoho z bratrů Igor Orozovič.

Diváci s trýznivým milostným trojúhelníkem prožijí téměř čtvrtstoletí. Bratři nechtějí přijít jeden o druhého, ale ani se vzdát silného vztahu ke stejné ženě. „Ta hra bolí, ale bolí tak krásně, jak mají dobré divadelní hry bolet,“ míní Marek Němec.

Osobní drama

Oba sourozenci promarňují šanci na lepší život. Při psaní příběhu, který hrdiny nešetří, se Simon Gray inspiroval vztahem se svým o deset let mladším bratrem. Hluboce osobní drama také svému bratrovi – učiteli anglické literatury, který zemřel na následky alkoholismu – věnoval.

Marek Němec a Igor Orozovič
Zdroj: Divadlo Ungelt

„Místy je smutný, místy nadějeplný, ale všichni to znají, ta vzplanutí i ty momenty životního rozhodování,“ dodala k příběhu Veronika Khek Kubařová. „Snaha být vůči sobě laskavý s vědomím, že to někdy nevychází, je pro mě jedno z velkých témat,“ doplnil režisér Pavel Ondruch.

Simon Gray, sám učitel anglické literatury a mimo jiné držitel Řádu britského impéria, je podle Ondrucha v českém prostředí opomíjen. Jen v polovině devadesátých let pražské Divadlo Rokoko uvedlo jeho hru Plně zaneprázdněn.

Dramaturgie Ungeltu vybírá právě hry, které neměly ještě českou premiéru, zároveň v komorním prostředí sází na herecké tváře.