Böhm a Franta zavěsili výstavu, která rotuje kolem diváka

Vánoční bazar trochu jinak nabízí skupinová výstava v nedávno otevřené Hauch Gallery v pražském Karlíně. Svoje sochy tam nabízí sedmnáct umělců, mimo jiné Krištof Kintera nebo Federico Diaz. Na výstavě s názvem Něha se umělecká díla vznáší ve vzduchu.

Umělecké objekty se proměnily v závaží. Kurátoři David Böhm a Jiří Franta zavěsili sochy do vzduchu, aby tak vytvořili nový a hravý pohled. Inspiroval je k tomu americký umělec Alexander Calder a jeho mobilní sochy. „Díky calderovskému systému, který je založený na lehkosti a kinetice, jsme dali všechny ty věci do prostoru,“ říká Jiří Franta.

„V ideálním případě, když divák stojí někde uprostřed, tak ty sochy kolem něho rotují jako planety kolem slunce,“ doplňuje David Böhm.

Celý se to může sesypat

Zavěsit planety tak, aby se správně vyvažovaly, ale dalo kurátorům dost práce. „Jezdili jsme po ateliérech, měli jsme dvě váhy, normální a kuchyňskou, a snažili jsme se vážit. Ale pak jsme zjistili, že to stejně nejde a vyvažovali jsme to až tady na místě, protože šlo kolikrát o deka a centimetry,“ vypráví David Böhm.

Něha zavěsila sochy do vzduchu (zdroj: ČT24)

K jemnému a detailnímu přístupu odkazuje i název celé výstavy. „Něha má dvě polohy. Zaprvé je to přístup ke hmotě, k tomu materiálu, kdy ty věci nejsou spojeny se zemí. A druhý přístup je založený na divákovi. Kdyby do toho drcnul příliš silně, takže se to může celý sesypat,“ varuje Böhm.

Sesypat se můžou i sochy Petra Písaříka, které původně vznikly pro jinou výstavu. Současná expozice je dává do nového kontextu. „Je to dobrá a zajímavá zkušenost, vidět ty věci z úplně jiného úhlu. Proto jsem na to přistoupil, mám rád jiné myšlení,“ říká Petr Písařík.

Nového přístupu se nebáli ani ostatní umělci na této výstavě. Mezi nimi například Vladimír Skrepl, Federico Diaz, Krištof Kintera, Lukáš Rittstein, Tomáš Roubal, Petr Nikl a další. Výstava Něha v Hauch Gallery (Pobřežní 20a, Praha 8) potrvá do konce ledna.