Belmondo, Belmondo a zase Belmondo

Praha – Jean-Paul Belmondo alias Bébel patří stále mezi nejpopulárnější herce jak ve světě, tak i u nás. Setkání s velkou francouzskou hereckou hvězdou v deseti filmech nabídne Česká televize divákům od 2. března vždy v úterý na ČT2 od 20:00 hodin. České televizi se podařilo získat na všechny filmy nové, remasterované kopie, na které byl nasazen původní distribuční dabing nebo dabing vyrobený v České televizi. Filmy Dobrodruh, Lovec hlav a Následník Česká televize uvede ve své premiéře.

Jeana-Paula Belmonda uslyšíme v českých verzích s různými dabéry a diváci tak budou mít ojedinělou příležitost sami pro sebe si určit, který hlas mu vlastně nejvíc „sedí“. Zda Jana Třísky, Jiřího Krampola, Miroslava MoravceneboDavida Novotného.

Jean-Paul Belmondo, v rodné Francii též přezdívaný jako Bébel

Narodil se 9. dubna 1933 v Neuilly-sur-Seine, západně od Paříže. Jako syn věhlasného francouzského sochaře Paula Belmonda studoval na Conservatoire National Superieur d’Art Dramatique (CNSAD). Ve studiích se mu sice příliš nedařilo, zato v sobě objevil vášeň pro box a fotbal.

Jeho zlomovou filmovou rolí se stala postava Michela Poiccarda alias Laszla Kovacse ve filmu U konce s dechem (À bout de souffle; 1959) Jeana Luca Godarda, která jej učinila hlavním představitelem francouzské Nové vlny.

S postupujícím věkem začal dávat přednost divadelním prknům, kde se setkával s velkým úspěchem. Po vzoru Alaina Delona založil Belmondo svou vlastní produkční společnost Cerito, nazvanou podle dívčího jména jeho babičky. V roce 1989 byl Belmondo za svůj výkon v komediálním dramatu Cesta zhýčkaného dítěte (Itinéraire d’un enfant gâté; 1988) oceněn prestižním Césarem. Je také držitelem Řádu čestné legie, nejvyššího francouzského státního vyznamenání udělovaného za vojenský, kulturní, vědecký nebo společenský přínos Francii.

2. 3.  ČT2  20:00  Muž z Acapulca

Spisovatel, vysněný hrdina brakových románů a nejlepší role Jean-Paula Belmonda. Francouzsko-italská komedie (1973). Dále hrají: J. Bissetová, V. Caprioli, J. Lefebvre a další. Režie Philippe de Broca.

Zvíře

Jeho nejodvážnější kaskadérský kousek byl ten s oltářem. Jean-Paul Belmondo a Raquel Welchová v hlavních rolích francouzské komedie (1977). Dále hrají: Ch. Gérard, A. Maccione, J. Guiomar, D. Savalová a další. Režie: Claude Zidi.

Tělo mého nepřítele

Jean-Paul Belmondo přichází z vězení, tíží ho vzpomínky a ovládá touha po pomstě. Francouzský thriller (1976). Dále hrají: M.-F. Pisierová, B. Blier, F. Perrot, D. Ivernel a další. Režie Henri Verneuil. 

Dobrodruh

Gangsteři ho chtějí zabít, nadřízení odvolat. Co asi udělá komisař Jourdan alias Belmondo… Francouzský thriller (1983). Dále hrají: T. Karyo, R. Dumas, J. Herman, H. Silvy a další. Režie Jacques Deray.

Strach nad městem

Jean-Paul Belmondo jako inspektor, který neví, co je závrať, ale natáčení ho málem stálo život. Francouzský film (1975). Dále hrají: Ch. Denner, L. Massariová, A.-M. Merli a další. Scénář a režie Henri Verneuil.

Lovec hlav

Jean-Paul Belmondo vyřizuje to, na co je policie krátká. Francouzský thriller (1976). Dále hrají: B. Cremer, J. Négroni, V. Garrivier a další. Režie Philippe Labro.

Následník

Byl mocný, nezávislý a nepodplatitelný. Mocní se proti němu spikli. Francouzský thriller (1973). Hrají: J.-P. Belmondo, C. Gravinaová, J. Rochefort, Ch. Denner, J. Desailly, J. Martin a další. Režie Philippe Labro.

Nenapravitelný

Jean-Paul Belmondo – tomu každá odpustí úplně všechno! Francouzská komedie (1975). Dále hrají: G. Bujoldová, J. Guiomar, D. Ceccaldi, A. Ferréolová a další. Scénář a režie: Philippe de Broca.

Mrchožrouti

Jean-Paul Belmondo bojuje za vlast a své peníze v horkém africkém písku. Francouzské dobrodružné drama (1984). Dále hrají: J. Villeret, M. Constantin, M. Laforetová a další. Režie Henri Verneuil. 

Cartouche

Bohatým bral, chudým dával, miloval život a krásné ženy. Jean-Paul Belmondo a Claudia Cardinaleová ve francouzské romantické legendě (1962). Dále hrají: J. Rochefort, O. Versoisová, J. Hahn. Režie: Philippe de Broca.

  • Jean Paul Belmondo a Jean Sebergová zdroj: AČFK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1469/146814.jpg
  • Jean Paul Belmondo autor: Thomas47 , zdroj: PageRank.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/47/4631.jpg
  • Jean Paul Belmondo / Strach nad městem zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1469/146821.jpg