Amazing Grace. Dokument o Aretě Franklinové čekal na dokončení téměř 50 let

Po téměř 50 letech měl premiéru dokument o Aretě Franklinové (zdroj: ČT24)

Na festivalu v New Yorku měl premiéru snímek o zpěvačce Aretě Franklinové s názvem Amazing Grace. Materiál byl natočen v sedmdesátých letech, kdy vyšlo i její stejnojmenné album, dlouhá léta nejprodávanější gospelová deska. Dokument se dostal na veřejnost necelé tři měsíce po její smrti.

Amazing Grace (Úžasná milost) je píseň stará více než dvě stovky let. V podání Arethy Franklinové ale křesťanská píseň, kterou napsal bývalý kapitán otrokářské lodi, získala zcela jiný rozměr. Stejnojmenného alba z roku 1972 se prodalo více než dva miliony kusů.

Záznam, z něhož vychází nový dokument, pořídil režisér Sydney Pollack během dvou večerních natáčení v roce 1972, kdy Aretha koncertovala v baptistickém kostele v Los Angeles. V nahrávce se ale vyskytly problémy se zvukem, a proto se práce na dokončení filmu na dlouhá léta zastavila. Pomocí moderních editačních programů se začal záběry zabývat producent Alan Elliot až v roce 2008, kdy Pollack zemřel. Před smrtí vyjádřil přání, aby byl jeho film dokončen.

Pro zpěvaččiny příbuzné byl záznam překvapením. „Dozvěděla jsem se o tom asi tři roky zpátky. Alan mě šokoval, když mi řekl o nahrávce, o které jsem nikdy neslyšela. Poslal mi odkaz a přišlo mi to skvělé,“ uvedla Sabrina Owensová, neteř Arethy Franklinové. 

Snímek si měl odbýt premiéru už v roce 2015 na festivalech v Telluride a Torontu. Sama Aretha Franklinová ale jeho projekci na poslední chvíli zastavila. Důvody neprozradila. Otázkou tedy zůstává, jestli by zpěvačka, která letos v srpnu zemřela, s uvedením snímku souhlasila. Její rodina ale přikývla.

„Myslím, že bychom na tento film měli koukat jako na dokument a historický artefakt. Je svědectvím nejen o tom, jaká byla Aretha, ale i o době, v jaké žila. Její poselství bylo stejně relevantní v roce 1972 jako dnes,“ domnívá se producent Tirrell Whittley.

Devadesátiminutový snímek zachycuje Arethu v nejlepší hlasové kondici a z písní v jejím podání mrazí i po šestačtyřiceti letech.