Zpomalení ekonomického růstu bylo podle statistiků začátkem roku prudší

Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalil na 4,2 procenta z pěti procent v předchozím kvartálu. Zpřesněný odhad zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), který výsledek opět mírně zhoršil – ve svém úplně prvním odhadu uváděl růst o 4,5 procenta. Statistici také uvádějí, že výdaje domácností rostly rychleji než jejich příjmy.

„Celkově se dá říct, že ekonomika zpomaluje s tím, jak vyčerpává své současné disponibilní kapacity. Jde sice o rychlejší útlum, nicméně stále je to návrat k dlouhodoběji udržitelným úrovním, a proto netřeba z čísel dělat nějaké radikální negativní závěry,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

„V rámci EU je růst české ekonomiky – byť podruhé revidovaný směrem dolů – znatelně nadprůměrný,“ řekl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda s tím, že je země nadále pátou nejrychleji rostoucí ekonomikou EU. „Rychleji v prvním čtvrtletí v meziročním vyjádření rostly podle aktuálních dat Eurostatu Lotyšsko, Polsko, Slovinsko a Maďarsko. Česká republika se o pátou příčku teď ovšem nově dělí s Rumunskem a Maltou,“ doplnil.

Mezičtvrtletní růst o 0,5 procenta je však v rámci EU už jen lehce nadprůměrný, upozornil Kovanda. „EU jako celek dosáhla mezikvartálního růstu ve výši 0,4 procenta a hned čtrnáct zemí včetně Řecka vykázalo svižnější mezičtvrtletní růst než Česká republika,“ podotkl.

Lidem rostou mzdy, ale ještě více utrácí

„Podniky hodně investují. Současně jim rostou mzdové náklady, které v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o 9,2 procenta, což vedlo ke snížení míry jejich zisku. Je nutné ovšem uvést, že míra zisku českých podniků zůstává i nadále nadprůměrná ve srovnání s průměrem za EU,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Domácnostem vzrostly peněžní i nepeněžní příjmy ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2017 o 4,2 procenta. Spotřeba domácností se však zvýšila o 5,5 procenta. „Češi málo spoří a většinu dodatečně vydělaných peněz hned zase utratí. Rostoucí příjmy sice navyšují životní úroveň lidí, ale pokryjí jen růst spotřeby a na úspory již moc finančních prostředků nezbývá,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Tuzemská ekonomika je však podle něj postavena na zdravých základech. „Rostoucí příjmy domácností nebrání vysoké ziskovosti firem a jsou proto v současné fázi hospodářského cyklu udržitelné. Vyšší spotřeba domácností podporuje ekonomický růst a firemní investice navyšují produktivitu práce,“ dodal Křeček.