Země skupiny G20 chtějí dál podporu ekonomiky

Londýn – Finanční pomoc ekonomikám v zemích skupiny G20 bude prozatím pokračovat. Dohodli se na tom v Londýně ministři financí vyspělých a rychle rostoucích světových ekonomik v přípravě na nadcházející summit G20. Nejhorší finanční krize od 2. světové války byla hlavním tématem schůzky. Kromě toho ministři řešili otázku, zda a jak zakročit proti bankéřům, kteří si i přes krachy vyplácejí nepřiměřené odměny. V tomto bodě se ale neshodli.

Britský premiér Gordon Brown vyzval k dalším podporám světové ekonomiky. Varoval tak před předčasným optimismem, který přináší hospodářské oživení. Uvedl to podle agentury AP na začátku dnešních rozhovorů ministrů financí a šéfů centrálních bank G20. Podle agentury Reuters G20 proto ponechá v platnosti mimořádná opatření na podporu ekonomiky, dokud nebude mít jistotu, že krize nepominula. „Čas na ukončení stimulačních balíčků ještě nenastal,“ uvedl Brown podle zpravodaje ČT Ivana Kytky.

V poslední době se objevují známky hospodářského oživení, Brown však varoval před „uspokojením či přílišnou důvěrou“. Upozornil rovněž na nezbytnost spolupráce při dalších krocích.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Dalším tématem schůzky se staly nepřiměřené odměny pro bankéře. Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová uvedla, že odměny v bankovním sektoru přispěly k současné finanční krizi a musí být omezeny, aby se situace neopakovala. S tím souhlasí i ostatní členové skupiny G20. Představitelé se ale nicméně nedokázali zatím shodnout na standardech pro omezení odměn v bankovním sektoru, včetně povinnosti vracet peníze při slabých výsledcích.

Krize ještě neskončila…

Vedoucí představitelé Německa, Británie a Francie již tento týden varovali, že světová hospodářská krize ještě neskončila a nezaměstnanost v příštích měsících poroste. Upozornili, že zatím neexistuje žádná alternativa k zachování mimořádných stimulačních opatření, je však zapotřebí připravit plány na jejich koordinované ukončení.

Bankovní sektor by se podle těchto představitelů neměl vrátit k dřívějšímu stylu podnikání. Banky by měly držet na uzdě rizika a skupina G20 by měla zavést závazná pravidla po omezování nadměrných odměn v tomto sektoru.

Ministři financí EU se již ve středu shodli, že odměňování manažerů především ve finančních institucích musí být regulováno. Aktualizovaná prognóza Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tento týden předpověděla, že eurozóna se v tomto čtvrtletí vrátí k růstu. Všeobecně však převládají obavy z toho, co se stane, až vlády a centrální banky přestanou ekonomikám poskytovat podporu v podobě zvýšených výdajů a rekordně nízkých úroků.

Gordon Brown před vlajkami největších ekonomik světa G20
Zdroj: ČTK