Vláda schválila návrh na vydání dluhopisů za čtvrt bilionu

Praha – Ministerstvo financí dostalo od vlády zelenou pro vydání státních dluhopisů za 274,6 miliardy korun. Chce je vydat v letech 2011 a 2012 na úhradu dluhopisů s končící splatností a na odkup dluhopisů z trhu před jejich splatností. Podle ministerstva je předloha pouze technická a nezvyšuje dluh státu. Náklady na obsluhu státního dluhu se podle materiálu v roce 2012 vyšplhají na více než 90 miliard korun z plánovaných 78 miliard v roce 2011.

V roce 2011 bude muset stát podle návrhu zákona uhradit dvě končící emise dluhopisů v celkovém objemu téměř 102 miliard korun. V roce 2012 pak končí dvě emise dluhopisů za 108 miliard korun. Celkem 60 miliard, tedy 30 miliard každý rok, využije MF na odkup státních dluhopisů před jejich splatností. Zbytek úřad využije na splátky bankovních půjček od Evropské investiční banky.

Ministerstvo financí

„Účelem navrhovaného zákona je získat povolení k provádění refinancování státního dluhu. Je zřejmé, že v návrhu zákona se jedná o prodloužení závazku státu, který již reálně existuje a který není možné zrušit jinak než splacením jistiny. Jedná se o zákon technický, který nezakládá žádné zvýšení státního dluhu.“

Ministerstvo navíc upozornilo, že do jednoho zákona spojilo úhrady jistin státního dluhu splatných v letech 2011 a 2012 a odkupy jistin státních dluhopisů z trhu v letech 2011 a 2012. „Tímto spojením bude probíhat pouze jeden legislativní proces k získání povolení k vydání státních dluhopisů určených k danému účelu na rozdíl od předchozích let, kdy každá část měla samostatný zákon o státním dluhopisovém programu,“ uvedlo ministerstvo.

České finance
Zdroj: ČTK