Vedro svědčí i prodeji veganských ovocných nanuků. Jejich autorka se navíc vydala bezobalovou cestou

Byznys ČT24: Teplé počasí svědčí i prodeji speciálních nanuků (zdroj: ČT24)

Horká léta pomáhají zmrzlinářům, platí to i pro Terezu Kauckou z Prahy, která vyrábí veganské nanuky. Letošní teplé počasí přineslo její firmě Fruteama rekordní tržby. Řadí se navíc mezi výrobce, kteří prosazují bezobalovou produkci.

Inspiraci pro výrobu zmrzliny našla Tereza Kaucká ve Střední a Jižní Americe, kam jezdila jako průvodkyně.

„V Mexiku mě zaujalo, že tam mají nanukárny, ve kterých najdete třeba 60 nebo 70 druhů a všechny jsou ovocné. Já jsem už od dětství jedla vegetariánsky a neměla jsem moc ráda jogurty a smetanové věci. Byla jsem tam z toho nadšená,“ přibližuje.

Nanuky začala Kaucká prodávat před čtyřmi lety, kdy už byla vegankou. „Začali jsme dělat ovocné nanuky bez přídavku bílého cukru. V Latinské Americe ho přidávají, ale já jsem to chtěla mít ještě zdravější, protože bílý cukr nejím,“ uvedla.

Kombinace příchutí veganských nanuků už čítají na sto druhů

Výrobky sladí datlemi. Z jara používá exotické ovoce v bio kvalitě, v létě pak ovoce od českých pěstitelů. Jednu várku tvoří 50 až 60 nanuků a spotřebuje na ni třeba necelá tři kila jahod. „Děti jdou po červené, po jahodách,“ říká. Oblíbený druh tvoří také kombinace banánu, čokolády a kokosového mléka.

„Používáme různé koření a zkoušeli jsme třeba zázvor nebo chilli. To jsou pak varianty pro odvážné,“ dodala. Nabídka Terezy Kaucké se dostala ke stovce různých druhů. „Když jsme měli jet na asijský festival, vyloženě chtěli, abychom udělali asijské nanuky, takže jsem poprvé používala matchu v kombinaci s kokosovým mlékem,“ zmínila.

Tereza Kaucká
Zdroj: ČT24

Své nanuky prodává primárně na festivalech nebo na trzích, část ale taky dováží do obchodů. Vymyká se i tím, že zmrzliny nijak nebalí. „Letos jsme se rozhodli, že už pojedeme úplně bezobalovou cestou,“ podotýká.

I když se jejímu byznysu daří, pořád jde o sezonní záležitost. Na podzim a v zimě proto provozuje taneční školu. Do budoucna by ale Kaucká chtěla dodávat nanuky i do restaurací a rozšířit svůj byznys i mimo Prahu a blízké okolí.