Vánoční nákupy: Slevy už teď a s nimi i kapsáři

Praha – Slevové akce ještě před Vánocemi, taková je letošní strategie obchodníků, kteří už od včerejška lákají na zlevněné zboží. Během dneška a zítřka vyrazí tisíce lidí do obchodních center, aby nakoupili poslední dárky pod stromeček, a právě ty policie varuje, aby si dali pozor na kapsáře, kteří se zaměřili i na kabelky a nákupy odložené v autech.

Největší nákupní horečka během posledního adventního víkendu je sice za námi, ale spousta lidí nechala nakupování dárků na poslední chvíli, takže nákupní centra ještě i dnes praskají ve švech. Oproti běžnému provozu musejí před vánočními svátky pojmout až dvakrát tolik zákazníků. Velké řetězce budou mít otevřeno i na Štědrý den, většinou ale pouze do dvou hodin odpoledne.

Tržby prodejců vzrostly o desítky procent. Češi letos nejvíce utrácejí za elektroniku, oblečení a dárkové balíčky. Naopak o jídlo příli velký zájem není. „V potravinách to není zdaleka tak citelné, zřejmě ten konzervativismus, který zavedla ekonomická krize, trvá a tam zřejmě nebude nárůst tak citelný jako u toho nepotravinářského zboží,“ vysvětluje Zdeněk Skála, ředitel výzkumu Incoma GfK.

Trendem několika posledních let se staly rovněž nákupy na e-shopech. „Nárůst počtu přepravených balíků je v řádu desítek procent. V té špičce to bylo až sto procent. My jsme jasně řekli našim klientům, že pokud podají své balíky do pátku 19. prosince, garantujeme jim, že do Štědrého dne jim tyto balíky přijdou,“ dodává mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Kapsáři se sjíždějí do Prahy

Už během prvního prosincového týdne se podařilo speciálnímu policejnímu týmu odhalit pět kapesních krádeží v centru Prahy. Předvánoční nákupy totiž každoročně přilákají kapsáře, kteří se sjíždějí do centra metropole. Kradou zejména poblíž památek, trhů, v tramvajích a metru, ale i na parkovištích před supermarkety. Zloději využívají nepozornosti lidí, kteří nechávají své osobní věci na takovém místě, kde o ně můžou snadno přijít. „Absolutně zapomínají na to, že když to mají na zádech, nemají žádný přehled. Naopak když něco platí, tak to ještě z toho batohu ukážou,“ říká šéf Kapsa týmu policista Radek Murdoch.

Nálepky v tramvajích, autobusech i v metru varují před kapsáři po celý rok, ale před vánočními svátky je riziko o to větší, že se do města sjíždějí mimopražští a zahraniční zloději. Typickou kapsářskou tramvají je linka 22, která mezi centrem a Pražským hradem vozí hlavně turisty, kteří o zlodějích často nevědí.

Krádeže se přitom netýkají pouze otevřených kabelek, ale například i nehlídaných věcí v autech. Někteří lidé totiž nechávají na sedadlech nákup, tašku, mobil nebo peněženku. Podle policie se krádežím nedá zcela zabránit, ale je možné minimalizovat rizika. Dražší věci nenechávat v batohu na zádech, kabelky nosit vždy na břiše a v autech nenechávat nic, co by zloděje mohlo přilákat.