V Česku poražen první krokodýl, na maso se stojí fronta

Velký Karlov (Znojemsko) - Zemědělský podnik Agro Jevišovice porazil prvního krokodýla v Česku. Kůže ze zvířete bude viset na zdi jako trofej a maso půjde po laboratorních testech do prodeje do hotelů a restaurací. Jeho cena zatím není jasná, ale zájemců jsou už desítky. Další porážka by mohla proběhnout na konci června.

Na porážku krokodýla dohlížely krajské veterinární správy z Jihlavy, Znojma a Brna. Poražené a vykrvené zvíře bylo převezeno do Kosteleckých uzenin, které patří také do holdingu Agrofert. „Tam teprve zjistí, jaké maso lze prodat a o jaké bude zájem, a podle toho se určí i jeho cena,“ řekl ředitel podniku Antonín Kyjovský. Ze zvířete, které vážilo 53 kilogramů, zůstalo 33 kilogramů masa s kostí.

Pokrm z krokodýla
Zdroj: ČT24

První porážka krokodýla byla rychlá a proběhla bez komplikací. „Šlo ještě o dopilování technických postupů,“ řekl Kyjovský. V Kostelci se maso nabouralo a naporcovalo, zvíře se stáhlo z kůže, kterou pro Agro Jevišovice bude vyčiňovat preparátorská dílna Franc R&I ze Šakvic. „Vyčinění trvá asi dva měsíce,“ doplnil Kyjovský.

Další porážka by se mohla uskutečnit na konci června. Tentokrát by se mohlo jednat o dva krokodýly. „Minimálně měsíc ještě bude trvat příprava obalů a etiket,“ řekl Kyjovský. Ani nadále ale nemá podnik v plánu porazit více než tři až čtyři zvířata najednou.

Krokodýlí filet
Zdroj: ČT24

Jak krokodýlí maso chutná?

„Je to chuťově do kuřete a lehce do ryby, ale chutná. A hosté jsou překvapeni, že je měkoučké a je to něco úplně jiného, jak vzhledem, tak i chutí,“ říká Jana Nováková, šéfkuchařka Mount Steak Restaurant.

„Je to velmi příjemná a dietní surovina, obsah tuku v mase je zhruba dvě procenta oproti šestnácti procentům ve svíčkové,“ dodává Stanislav Zukal z Culinary Institute Julienne. Kilo krokodýlího masa by mělo vyjít zhruba na 600 až 700 korun, nejchutnější částí těla je prý ocas.

Na farmě ve Velkém Karlově se chová zhruba devět let 200 krokodýlů. Na porážku jich má jít v následujících letech 120 až 130. Vyhláška jejich porážku povoluje od letošního 1. března.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Spotřeba uhlí bude letos rekordní, předpovídá agentura IEA

Spotřeba uhlí bude letos opět rekordní, proti loňsku se zvýší o půl procenta a dosáhne 8,85 miliardy tun. Částečně je to způsobeno politikou vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ve svém výhledu o vývoji poptávky po tomto palivu to píše Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Spalování uhlí je přitom jedním z největších zdrojů skleníkových plynů, které významně přispívají ke změně klimatu.
17. 12. 2025

Přesunutí poplatků za zelené zdroje je dle Davida správné. Na dluh, míní Hladík

„Nepochybuji o tom, že to je krok správným směrem, ale nebude to stačit,“ reagoval europoslanec Ivan David (SPD) na krok vlády, která počítá s tím, že bude ze státního rozpočtu hradit poplatky za obnovitelné zdroje energie. Vyjít by to mělo na sedmnáct miliard korun, což bude každoročně na dluh budoucích generací, varoval exministr životního prostředí a poslanec Petr Hladík (KDU-ČSL). Vyzval k pomoci energeticky náročným odvětvím. Převedení poplatků na stát je podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje „extrémně důležitý krok“ pro energeticky náročný průmysl, po němž svaz volal mnoho let. Pozvání do Událostí, komentářů přijala také ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT Vladimíra Dvořáková. Moderoval Daniel Takáč.
17. 12. 2025

EK zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory

Evropská komise (EK) zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory v Evropské unii od roku 2035. Nový návrh požaduje, aby se emise oxidu uhličitého (CO2) u nových aut snížily o devadesát procent proti úrovni z roku 2021, tedy nikoli o sto procent, jak bylo původně plánováno.
16. 12. 2025Aktualizováno16. 12. 2025

Cenový tlak na potraviny polevuje, ve stavebnictví však sílí

Čeští spotřebitelé stále čelí rychlému růstu cen hovězího, vajec nebo drůbeže, méně si naopak připlatí za brambory, ovoce a zeleninu. Potraviny obecně nezdražují podle Českého statistického úřadu tak rychle jako dříve. Podle hlavního ekonoma Moneta Money Bank Petra Gapka by tak jejich ceny mohly být stabilnější. Tlak na ceny naopak nepolevuje ve stavebnictví, které se potýká s vysokými náklady na materiál a energie. Sektoru se také nedostává kvalifikované pracovní síly, jako jsou zedníci, tesaři nebo stavbyvedoucí. Rostou i nároky na pracovníky, kteří potřebují znát nové technologie.
16. 12. 2025
Načítání...