„V České republice prožíváme ekonomický zázrak,“ hodnotí odborníci. Růst je však neudržitelný

Události: Za celý minulý rok stoupl HDP o 4,5 procenta (zdroj: ČT24)

Meziroční růst české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku zrychlil na 5,1 procenta, uvedl Český statistický úřad. Za celý rok HDP stoupl o 4,5 procenta, a napodobuje tak růst z roku 2015, který byl nejvyšší od ekonomické krize.

Česká ekonomika loni zaznamenala dynamický růst, uvádí čeští statistici. Hrubý domácí produkt očištěný o cenové vlivy a sezonnost vzrostl podle předběžného odhadu o 4,5 procenta. K jeho růstu přispěly významně všechny složky poptávky, zejména zahraniční poptávka a spotřební výdaje domácností.

Vývoj ročního růstu HDP v Česku
Zdroj: ČT24

„V České republice prožíváme ekonomický zázrak. Daří se nám udržovat vysoký hospodářský růst, nízkou nezaměstnanost i inflaci a k tomu všemu máme zdravou platební bilanci. Díky tomu doháníme vyspělé země západní Evropy a rychle roste životní úroveň lidí,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Pokud zanedbáme rok 2015, který byl výjimečný z titulu dočerpávání evropských fondů, půjde tak o nejrychlejší růst HDP za posledních deset let,“ podotkl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. „Růst minulého roku je založen na širším základě,“ dodal analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych.

Údaj pro závěrečné čtvrtletí roku 2017 naznačuje, že v mezičtvrtletním vyjádření rostl HDP tempem půl procenta – stejné tempo růstu je reportováno i za třetí čtvrtletí, upozorňuje hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

„Jinými slovy, mezičtvrtletní dynamika růstu HDP byla ve druhé polovině loňského roku slabší, než co vykázala data za první pololetí roku 2017. Není se ale co divit, neboť silná dynamika mezičtvrtletního růstu HDP, tak jak byla vykázána v 1. a 2. čtvrtletí 2017, nebyla dlouhodobě udržitelná,“ dodal Jáč.

I v posledním kvartálu si česká ekonomika udržela svou výbornou kondici.
Pavel Sobíšek
analytik UniCredit Bank

„V mezičtvrtletním pohledu tedy český ekonomický růst nevyrovnal ani dynamiku německého hospodářství. Do jisté míry se pravděpodobně projevil i nedostatek volné pracovní síly, když zaměstnanost zůstala oproti předchozímu kvartálu beze změny,“ zmínil ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Ekonom Seidler: Ve srovnání se sousedy je růst příznivý (zdroj: ČT24)

Neudržitelný růst. Letos ekonomika poleví

„Pro rok 2018 očekávám zpomalení růstu na úroveň 3,2 procenta, přičemž hlavním tahounem bude spotřeba domácností,“ míní Jáč. „Navzdory předpokládanému zpomalení ale bude česká ekonomika i nadále operovat nad svým potenciálem a napětí na trhu práce bude trvat,“ přiblížil Jáč.

Číslo už v letošním roce bude o něco nižší, byť se stále určitě udržíme v konjunktuře.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Cyrrus

Frydrych zase očekává zpomalení kvůli vysoké srovnávací základně z minulého roku a dalšímu utahování měnové politiky. „S tím souvisí i posilování české koruny, která ztíží situaci exportérům a tedy zahraniční obchod přispěje menší měrou k růstu tuzemské ekonomiky,“ doplnil.

Podle Jáče by měl nyní růst zvolnit zhruba na 3,5 procenta. „Navzdory mírně slabšímu údaji o růstu HDP by ale měl zůstat letos vývoj tuzemské ekonomiky nadále příznivý a spotřeba domácností by měla ve srovnání s minulým rokem dále zrychlit,“ uvedl. Křeček míní, že růst se udrží nad třemi procenty.

Pro další rozvoj české ekonomiky musíme navyšovat investice tak, abychom uskutečnili velký technologický skok.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BH Securities

„Náš model počítá s tím, že ekonomika poroste v roce 2018 o 3,6 procenta,“ uvedl analytik Next Finance Jiří Cihlář. „Svého vrcholu dosáhne v první polovině roku 2018, kdy její růst zůstane nad pěti procenty. Jenže ten nevydrží. Na trhu práce už není rezervoár volných pracovních sil a zahraničnímu obchodu přestává pomáhat slabá koruna. Druhá polovina roku 2018 přinese výrazné ochlazení,“ dodal. V roce 2019 pak očekává recesi, kdy hospodářství poklesne o 0,4 procenta.

Politici hledají recept. Slibují digitalizaci a žádají inovace

Podle místopředsedy sněmovního hospodářského výboru a poslance vládního hnutí ANO Martina Kolovratníka existuje možnost, jak hospodářský růst udržet. Míní, že vláda k tomu bude muset klást důraz na tři prvky – podporu investic do technologií a inovací, zvýšení produktivity práce a zjednodušení státní správy prostřednictvím její digitalizace a elektronizace.

Investice do technologií považuje za jediný způsob, jak se hospodářsky začít přibližovat například Německu. „HDP už dosáhlo 90 procent italského, ale co se týká Německa, za posledních deset let jsme je dohnali pouze o dvě procenta, na nějakých 70 procent. Je to proto, že německé firmy mají perfektní investice. Inovují, mají automatizaci výroby. To by MPO mělo velmi podpořit,“ řekl Kolovratník v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Ekonomika v Česku (zdroj: ČT24)

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (nestr. za ANO) se v pořadu Události vyjadřoval k možnostem, jak pomoci firmám udržet hospodářský rozvoj. Zmínil například variantu, kdy se Česká exportní banka stane „dcerou“ Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Mělo by to umožit rychleji reagovat na potřeby trhu.

Zmínil také, že existuje státní podpora digitalizačních programů, tedy rychlých inovačních projektů. Umožnit má zvýšit konkurenceschopnost českých průmyslových podniků. Z krátkodobého hlediska pak úřady podporují „rychlejší přísun potřebných pracovních sil (ze zahraničí), ale jak říkají odboráři správně, za platových podmínek českých zaměstnanců,“ řekl Hüner.

Místopředseda opoziční KSČM Jiří Dolejš však pochybuje o vlivu vlády na růst. Například minulá vláda podle něj ke zvyšování HDP příliš nepřispěla. „Vládní investice zůstaly pod určitou úrovní a dohánělo se to evropskými penězi,“ podotkl.