Tesco na valné hromadě odrazilo protest investorů

Londýn/Glasgow - Britská společnost Tesco na dnešní valné hromadě ustála velký protest investorů, kteří mají výhrady ke změnám ve způsobu odměňování řídících pracovníků. Tesco je největším maloobchodním řetězcem v Británii a třetím na světě. Působí v řadě evropských zemí včetně České republiky. Zdejším zaměstnancům od července zvedl platy o 1,5 procenta. Odbory ale nesouhlasí, požadovaly totiž tříprocentní růst, a tvrdí, že stávající úprava znamená zlepšení o několik málo desítek korun. Stávkou prý nicméně zatím nehrozí. Celosvětově zaměstnává Tesco asi 470 tisíc lidí.

Více než 40 procent akcionářů, kteří na valné hromadě hlasovali, odmítli podpořit plán firmy prodloužit dobu uplatňování akciových opcí. Návrh se týká manažerů, kteří firmu opouštějí, případně jdou do důchodu. Svou rezoluci řádné valné hromadě předložila také odborová organizace Unite, která se domáhá lepších pracovních podmínek. Akcionáři ale požadavek odborářů s přehledem odmítli. Proti bylo 89 procent akcionářů, s návrhem jich souhlasilo pouze 11 procent.

Rezoluci odborářů podpořili odpůrci, kteří se neúčastnili valné hromady. Převlékli se za kuřata, mávali transparenty a přesvědčovali management, aby dělal víc pro zahraniční zaměstnance, kteří zajišťují dodávky masa. Tento týden se objevily informace, že Tesco nezachází nejlépe s pracovníky v Thajsku, USA a Jižní Koreji.

České Tesco zvedlo platy, podle odborů ale málo

Podle českých odborů jde o zneužívání ekonomické krize na úkor zaměstnanců, stávkou ale zatím nehrozí. „Zaměstnancům se to zdá směšné,“ řekl serveru iDnes.cz odborový předák Jiří Šafář. „Vedení Tesca nám oznámilo, že jediná únosná hranice je 1,5 procenta a dále k tomu nebylo žádné jednání,“ řekl dále Šafář. „Tesco se s námi moc nebavilo,“ dodal.

Tesco nyní v Česku provozuje 113 hypermarketů, supermarketů, obchodních domů a prodejen Tesco Expres. Ve střední Evropě a Turecku podle údajů z loňského srpna provozoval zhruba 813 prodejen. Jejich aktuální počet zatím nezveřejnilo. Firma plánuje do začátku příštího roku otevřít celkem 137 nových obchodů, z toho v Česku až 30.

Britský obchodní řetězec měl loni rekordní zisk téměř 95 miliard korun. Dařilo se také českým prodejnám Tesca. Zákazníci provedli loni přes 120 milionů nákupů, což je v meziročním srovnání o tři miliony více. Rekordní návštěvnost měl například supermarket v Letňanech, kam přišlo přes deset milionů lidí.