Stát ohrožuje eurodotace v regionu Severozápad

Ústí nad Labem - Úřad regionální rady Regionu soudržnosti Severozápad, který rozděluje evropské dotace v Ústeckém a Karlovarském kraji, zastavil příjem žádostí o dotace. Není totiž jasné, jestli na ně města a obce dostanou státní příspěvek ve výši 7,5 procenta. Doteď stát dával takovou částku na každý projekt z regionálních operačních programů. Kvůli úsporám je chce ale škrtnout.

Regionální rada zastavila například výzvy radnice v Lokti na Sokolovsku, která připravuje projekt revitalizace centra několik měsíců. Z evropských peněz chtěla postavit parkoviště, opravit přírodní divadlo nebo vybudovat kamerový systém.

Regionální rada však chce mít jasno v tom, jestli obce, města, ale i podnikatelé budou mít nárok na příspěvek od státu. Doteď to bylo 7,5 procenta na každý projekt. Teď hrozí, že se spoluúčast zvýší právě koncovým příjemcům - tedy radnicím. „V principu to znamená stonásobný nárůst, tedy ze šestimiliönové spoluúčasti budu muset sehnat milionů dvanáct,“ vysvětlil starosta Lokte Jaroslav Hlavsa.

Stát šetří, důsledkem je vyšší spoluúčast krajů

Jan Gregor, náměstek ministra financí

„V rámci finanční zodpovědnosti by měly poskytnout prostředky kraje a pak by se pracovalo s některými modely. Část břemene je možné přesunout na konečné příjemce.“

Podle Marcely Klíchové, mluvčí Úřadu regionální rady Regionu soudržnosti Severozápad, měly být odložené výzvy určeny pro projekty rozvoje dopravní obslužnosti a budování infrastruktury cestovního ruchu. Stát šetří, a vláda proto navrhla snížit spolufinancování evropských projektů. Peníze našla alespoň na ty, které už běží nebo jsou na ně podepsané smlouvy. Ovšem nad příspěvky na ty, které se teprve připravují, visí otazník.

Města tvrdí, že státní příspěvek na evropské dotace potřebují. Ze svého rozpočtu by ale vyšší spoluúčast nezaplatily. Mnohé radnice by kvůli vyššímu spolufinancování musely některé projekty odložit nebo úplně zrušit. „Čistě aritmeticky budu muset polovinu projektů vypustit, pakliže budu chtít další polovinu projektů realizovat,“ říká Hlavsa. Přidává se k němu i náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha: „Je možné, že nedojde k realizaci některých projektů, které jsme plánovali.“

Jen v Ústeckém a Karlovarském kraji zbývá z regionálního operačního programu vyčerpat přes pět miliard korun, u kterých by se mohla spoluúčast zvýšit. V celé republice se však jedná o mnohonásobně vyšší částku. Pokud Česko peníze na dotace nevyčerpá, bude je Bruselu vracet.

  • Loket autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2002/200150.jpg
  • Evropské dotace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1943/194207.jpg